Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

15x Tuintips voor oktober

15x Tuintips voor oktober

Er kunnen nog mooie nazomerdagen komen, maar het kan ook flink gaan stormen en regenen. Maak optimaal gebruik van een aangename herfstdag door een flinke boswandeling te maken en een paar van onderstaande tuinklussen en -klusjes te doen. Nog even lekker in de frisse lucht gezond en goed bezig zijn!

Tuinklussen en -klusjes

  1. Plant laatbloeiers als hemelsleutel (Sedum), herfstasters, herfstcyclamen, chrysanten, monnikskap (Aconitum), zonnekruid (Helenium), zonnehoed (Rudbeckia) en rode zonnehoed (Echinacea purpurea).
  2. Sla in ons tuincentrum in Rijssen voorjaarsbollen in, zoals tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, sterhyacinten en blauwe druifjes, en plant deze in de border, in het gazon en/of in potten. Een leuke klus om in de herfstvakantie samen met de (klein)kinderen te doen.
  3. Maak een sfeervolle herfst- en wintertafel, met bakken en potten vol winterviolen, heideplantjes, bergthee (Gaultheria), zilverstruikje (Calocephalus), Pernettya, Skimmia en groen (of bont) blijvende klimop. Zet er ook een mooie lantaarn of een stevig windlicht met een kaars erin bij.
  4. Maak een boswandeling en verzamel kastanjes, eikels, hazelnoten en mooi verkleurde herfstbladeren. Bezoek met de (klein)kinderen ons tuincentrum en kies een paar vrolijke herfstdecoraties in de vorm van bosfiguurtjes als paddenstoelen, kabouters, eekhoorns of uilen en maak daar samen met de vondsten uit het bos een leuke presentatie van voor in een schaal of op de balkon- of terrastafel.
  5. Plant rozen met kale wortels, (bessen)struiken en struiken die in de winter of het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn.
  6. Wil je in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
  7. Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen na de eerste nachtvorst, als het blad zwart begint te worden. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk aarde van de bollen en knollen en hun wortels en bewaar de bollen en knollen op een koele, maar vorstvrije en droge plek.
  8. Je kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; deze ontkiemen na een koude winterperiode. Denk aan monnikskap, ridderspoor, slaapmutsje, siererwt (Lathyrus) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  9. Je kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen.
  10. Verwijder afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten. Blijf deze maand nog maaien en strooi kalk.
  11. Verwijder afgevallen blad en afgestorven plantendelen uit de vijver en span een net over de vijver om het blad op te vangen.
  12. Ruim de schuur of garage op, zodat je de tuinmeubels er straks weer makkelijk in kunt zetten.
  13. Maak het terras en de voegen van terras en paden schoon en onkruidvrij. Verwijder plantensteunen en waterschotels waar ze niet meer nodig zijn.
  14. Hang nestkastjes en vogelvoederhuisjes, -silo’s of -schalen op. Maak nestkastjes die al in de tuin hangen schoon met een borstel, groene zeep en warm water.
  15. Koop vliesdoek, noppenfolie of rieten matten om planten tegen vorst te kunnen beschermen.