Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Asperges en artisjokken

Asperges en artisjokken

Ze zijn er weer: verse asperges! Wie bevangen is door de heersende moestuinkoorts en een grote (moes)tuin én het nodige geduld bezit, kan eens proberen deze heerlijke voorjaarsgroente zelf te kweken. Of plant begin mei eens artisjokken, eveneens een delicatesse en prachtig om te zien bovendien!

Moestuinieren voor gevorderden

Asperges en artisjokken hebben vruchtbare, goed doorlatende grond in de volle zon nodig. Graaf voor de asperges een geul van 30 centimeter breed en 20 centimeter diep en maak in het midden een bergje van 15 centimeter grond vermengd met zand en organische mest of compost. Spreid de wortels van eenjarige aspergekronen op 30 centimeter afstand van elkaar aan weerszijden over het bergje. Bedek ze met een laag aarde vermengd met zand en organische mest van zo’n 10 centimeter hoog. En dan moet u geduld hebben, want u kunt er pas na drie jaar voor het eerst van oogsten, om de wortels de kans te geven goed te groeien. Artisjokplantjes plant u ongeveer 5 centimeter diep en 1 meter uit elkaar, want het worden hoge, architecturale planten met grote, grijsgroene, gekartelde bladeren. Bescherm ze bij nachtvorst met vliesdoek. Zorg ervoor dat de grond goed bemest blijft en niet te nat is. In het tweede jaar kunt ervan oogsten. Wanneer u ze laat doorbloeien, krijgen ze spectaculaire paarse bloemen.

Snel resultaat

Heeft u niet zo veel geduld of niet zo veel ruimte in de tuin? Dan zijn er genoeg alternatieven om snel en makkelijk te kunnen genieten van verse oogst van eigen balkon of terras. Vul bijvoorbeeld hangmanden met lage of hangende gewassen, zoals rucola, doperwten, hangende struiktomaten, majoraan en tijm.

Deze en nog veel meer praktische moestuintips vindt u in het nieuwe boek ‘Zaai, oogst en eet’ van Jo Whittingham, een uitgave van Terra Lannoo.