Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Bromelia: exotisch en makkelijk

Bromelia: exotisch en makkelijk

Hoe meer kleur in huis hoe beter. We vrolijken er enorm van op! Bromelia’s zijn helemaal terug van weggeweest en er zijn steeds meer spannende soorten verkrijgbaar. Alleen staat er dan opeens ‘Guzmania’ of ‘Aechmea’ op het plantenlabel. Meer over deze opvallende, exotische en makkelijke kamerplant.

Blauwe en roze blikvangers
De Bromelia of kokerplant komt oorspronkelijk uit (sub)tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Er zijn veel verschillende soorten, waaronder veel epifyten; deze groeien aan bomen, in de oksels van takken, en ontrekken met hun wortels en bladeren vocht en voedsel aan de lucht. De opvallende kleur van de bloemen (eigenlijk de schutbladen) varieert van roze, paars of rood tot geel of blauw. De plant bloeit eenmalig, maar wel heel lang, wel drie tot zes maanden. U kunt hem vermeerderen door er na de bloei stekken van te nemen (de nieuw gevormde scheuten). De Guzmania heeft een rozet van lintvormige bladeren waaruit een stengel groeit met rode, roze, purperen, gele of oranje schutbladeren. De Aechmea is te herkennen aan de spitse, lansvormige bladeren. Een van de meest bijzondere soorten is de Aechmea ‘Blue Rain’, met een felrode bloemstengel en blauw-witte bloemen. Aechmea’s en Guzmania’s hebben soms ook nog gevlekt of gestreept blad. Kortom, alle soorten Bromelia’s zijn echte blikvangers in huis.

Verzorgingstips

  • Zet de Bromelia op een lichte plaats in huis, maar niet in de felle zon (daar krijgt hij bruine bladeren van)
  • Zet de Bromelia niet boven de verwarming of op de tocht. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit
  • Houd de aarde licht vochtig. Geef 1 keer per week water in het hart (de koker), met uitzondering van de Aechmea, die liever heeft dat u de potgrond rondom begiet