Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Clematis: topper voor buiten én binnen

Clematis: topper voor buiten én binnen

De clematis is een klimplant met schitterende bloemen die een plek verdient in iedere tuin en op ieder balkon. Hij neemt weinig ruimte in en fleurt schuttingen, muren en boomstammen enorm op. Sinds kort worden er ook clematissen speciaal als snijbloem gekweekt. Hun ranken zijn prachtig in een natuurlijk, los boeket.

In de tuin en op het balkon
Een romantischer plaatje dan een clematis gecombineerd met een klimroos is bijna niet denkbaar. Beide zijn er met tal van verschillende bloemkleuren en met grote en kleine bloemen. U kunt een clematis van het voorjaar tot de late herfst planten. De Nederlandse naam is bosrank, wat al iets zegt over de standplaats en grondsoort die hij graag heeft. Zorg voor goede, vochthoudende grond. Kies een plek met halfschaduw of zon, zolang de voet maar in de schaduw staat. Zet er daarom een struikje, hoge vaste planten of een hoge pot voor. Hij kan ook prima in een pot, mits deze flink hoog (minstens 30 centimeter) is en u de grond niet laat uitdrogen. U kunt hem ook in een boom laten klimmen. Plant hem zo’n 40 centimeter van de stam en leidt de klimmer met een stok of touw naar de boomstam. Houd ook zo’n 40 centimeter afstand aan wanneer u hem tegen een muur wilt leiden, anders staat hij te droog.

In de vaas
Tegenwoordig worden clematissen ook speciaal gekweekt als snijbloem, zoals de lilakleurige Clematis diversifolia ‘Star River’, de winnaar van de Glazen Tulp Award 2014, en de violet-blauwe Clematis ‘Blue Pirouette’. Uiteraard kunt u deze clematissen ook in de tuin of op uw balkon plaatsen, zodat u zelf de bloemen kunt afknippen voor in een boeket. Heel mooi in een natuurlijk boeket met bijvoorbeeld ridderspoor (Delphinium). Gebruik een schone vaas, schoon water en snijbloemenvoedsel en zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen, dan heeft u er wel tien dagen plezier van.

Clematistips

  • Geef regelmatig water als het lange tijd droog is
  • Dek de voet niet af met dakpannen; die brengen weliswaar schaduw maar voorkomen ook dat er voldoende regenwater in de grond kan doordringen
  • Geef in het voorjaar compost of speciale clematis-voeding
  • Laat u door onze medewerkers adviseren welke clematis u in het voorjaar of later in het jaar moet snoeien; dat hangt er vanaf of het een vroeg- of een laatbloeiende soort is