Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

De allermooiste muurbloemen

De allermooiste muurbloemen

Ach, het klinkt zo zielig, ‘muurbloem’. Maar de muurbloem of steenraket (Erysimum) is dat helemaal niet! Integendeel. De wat in het verdomhoekje geraakte, ouderwetse tuinplant is bezig aan een opmars. In Engeland is de Erysimum al een paar jaar razend populair en er verschijnen steeds meer nieuwe variëteiten van deze rijk en lang bloeiende plant, met de meest prachtige bloemkleuren.

Fijne eigenschappen
Officieel is het een tweejarige plant, maar wie hem op de juiste plek zet en na de bloei terugknipt kan er vele jaren lang van genieten. Zoals de naam al aangeeft, gedijt de muurbloem of steenraket goed in de voegen van een (oude) muur en in een rotstuin. Maar ook in een pot en in de border doet hij het prima, zodra hij maar in goed doorlatende en kalkrijke grond en in de volle zon staat. De meeste soorten zijn prima winterhard, alleen de bekende Erysimum ‘Bowles’ Mauve’ met de lilakleurige bloemen heeft bijvoorbeeld wat bescherming nodig bij strenge vorst. De bloei begint in april en kan doorgaan tot ver in de herfst wanneer u regelmatig de uitgebloeide bloemen wegknipt. Met de bloemen meegerekend wordt de plant zo’n 60 centimeter hoog. De meeste soorten hebben grijsgroen blad dat ook in de winter te bewonderen is. De bloemen geuren zacht en zijn ook zeer in trek bij vlinders en bijen. U kunt ze gebruiken als snijbloem. In het voorjaar combineren ze prachtig met tulpen – binnen en buiten.

Alle kleuren van de regenboog
De muurbloem is er in heel veel verschillende kleuren, van zachte pastels tot diep steenrood. De meerkleurige Erysimums ‘Red Jep’ en ‘Constant Cheer’ duiken in steeds meer tuinen op, met hun bijzondere mix van rode, oranje en paarse bloempjes. Erysimum ‘Progress’ heeft donkerpaarse bloemen, Erysimum ‘Goliath’ wordt gesierd door donkerbruine bloemen. ‘Aurora’ krijgt abrikooskleurige bloemen en ‘Covent Garden’ wordt donkerrood. En dit is nog maar een kleine greep uit de prachtige soorten. Ga ernaar op zoek in ons tuincentrum!