Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Dianthus Pink Kisses

Dianthus Pink Kisses

Er bestaan in de wereld meer dan 250 verschillende wilde anjersoorten, waarvan de meeste voor komen in de landen rond de Middellandse Zee. Je komt ze tegen in een uitgestrekt gebied van Spanje tot Turkije en van Kroatië tot Egypte.

Het soort Dianthus caryophyllus, waar de heerlijk geurende ‘Pink Kisses’ toe behoort, stamt uit Zuidwest-Frankrijk. De wilde vorm houdt van de zon en wordt ongeveer 25 cm hoog. Ze bloeit in de periode mei-juni en heeft aan de randen iets gefranjerde bloemblaadjes. De meeste kweekvormen van deze soort staan bekend als tuinanjers, maar de ‘Pink Kisses’ is een plant voor zowel buiten als binnen en heeft het goed naar haar zin in de volle tuingrond en in een pot.

Dianthus Pink Kisses heeft een zachte, betoverende anjergeur, die je niet gauw meer vergeet. De geurende bloempjes lokken buiten bijvoorbeeld vlinders en bijen en binnen lokken ze jou en jouw eventuele gasten. Ieder bloemblaadje van de “Pink Kisses” heeft een heel mooi afstekend paars-roze midden en een lichtroze rand. De naam “Pink Kisses” is heel treffend gekozen bij deze tekening van de bloem, die zeer veel gelijkenis heeft met de afdruk van een zoen met roze gestifte lippen.

Het blad, dat ook ’s winters aanblijft, is blauwgroen en vormt een mooi bodem bedekkend polletje.
De heerlijk geurende “Pink Kisses” bloeit rijk en maandenlang met haar prachtige tweekleurige bloempjes boven blauwgroen blad. De redelijk winterharde plantjes zijn geschikt voor zowel binnen als buiten. De “Pink Kisses” staat graag in direct zonlicht en bloeit rijkelijk op vrij droge tot normaal vochtige (pot)grond. De hoofdbloeitijd ligt in de periode maart-juni en snoei je de stengeltjes aan het eind van de bloeiperiode iets in, dan kan de plant zelfs tot in oktober doorbloeien.

Als je ‘Pink Kisses’ na de bloei in de tuin zet, kan zij de winter overleven als ze niet in zware grond staat en de grond niet te lang nat is. Houd je haar binnen als potplant, voel dan regelmatig even met je vinger of de grond bijna droog is en geef dan opnieuw water. Doe eens per maand wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater voor een mooie rijke bloei.

Goddelijke bloem

Het woord Dianthus is afgeleid van het Griekse woord dios wat ‘god’ betekent, en van anthos wat ‘bloem’ betekent; Dianthus = goddelijke bloem. Caryophyllus is Latijn voor het woord anjer. Alle anjers behoren tot de familie van de Caryophyllaceae.

Wil je meer weten over deze geweldige bloem?

Bezoek ons tuincentrum in Rijssen voor meer informatie, tips en adviezen.

Bron: De Inspiratietafel / Flower Your Moment