Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Herfstbloeiers

Herfstbloeiers

Nog even en het is weer herfst. Sommige mensen vinden het najaar een heerlijk seizoen, waarin je prachtige boswandelingen kunt maken, anderen missen de vele kleurige en geurige zomerbloemen. Gelukkig zijn er genoeg mooie nazomerbloeiers die de tuin helemaal opfleuren.

Top vijf herfstbloeiers

  • Hemelsleutel (Sedum), een vaste plant met vlezige, blauwgroene bladeren en bloemschermen vol licht- of donkerroze bloemen. Ook vlinders weten de bloemen te waarderen. Sedum doet het goed in vrijwel elke grondsoort, maar heeft wel graag een zonnige plek. Hij kan ook prima in pot.
  • Japanse anemonen en herfstanemonen zijn elegante verschijningen die wel 150 cm hoog kunnen worden. Deze vaste planten krijgen mooi groot blad en sierlijke witte of roze bloemen. Zet ze in de halfschaduw in voedzame, vochtige grond.
  • Er zijn vele chrysantensoorten, maar ze zijn niet allemaal winterhard. De Chrysanthemum rubellum is dit wel. Deze wordt 40 tot 80 cm hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. Zet de chrysant in de volle zon in water doorlatende grond.
  • Herfstasters, zoals de ruwbladige Aster novae-angliae en de gladbladige Aster novi-belgii. De eerste soort vormt sterke, houtachtige stengels van wel 1,5 m hoog en is er met bloemen in allerlei kleuren. De variëteiten van Aster novi-belgii blijven wat lager (zo’n 75-150 cm) en hebben opvallend vaak prachtig blauw-paarse bloemen. De sluieraster (Aster ericoides) vormt in september-oktober geweldige pluimenwolken met kleine wittte bloemen en wordt zo’n meter hoog. Plant de asters op een zonnige plek in voedselrijke, water doorlatende grond.
  • Er zijn ook veel verschillende soorten monnikskap (Aconitum). Sommige bloeien in de zomer, andere in het najaar. De meeste krijgen prachtig blauw-paarse bloemen. Najaarsbloeiers zijn onder andere de Aconitum carmichaelii ‘Arendsii’ en Aconitum fischeri. Het zijn goede schaduwplanten voor humeuze, niet te droge grond.

Combineer de najaarsbloeiers met langbloeiers als ijzerhard (Verbena bonariensis) en koninginnekruid (Eupatorium) en met siergrassen. Voor op het terras of balkon zijn potten met dahlia’s of chrysanten aanraders.