Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Hyacinten in huis

Hyacinten in huis

In het najaar planten we voorjaarsbollen in de border, in het gazon, in potten en in bakken, zodat we ons alvast kunnen verheugen op een fleurig voorjaar. En u kunt ze nu ook al in huis halen. Wees koning Winter gewoon te slim af!

Hou de natuur voor de gek
Hyacinten kunt u ‘voortrekken’ – vaktaal voor het vervroegen van de bloei. Hyacinten worden de laatste tijd weer steeds populairder en zijn er in steeds meer kleuren. Er zijn nu speciaal geprepareerde, voorbewerkte bollen van hyacinten te koop die al een tijd aan koude hebben blootgestaan en die u nu al in de woonkamer kunt zetten. Of koop de gewone tuinbollen die u eerst zes tot acht weken in een koele ruimte laat staan.

In glas, pot of schaal
Voor hyacinten bestaan speciale glazen. Vul het glas met water, maar zó, dat het water de bol bovenin het glas net niet raakt. Zet het glas zes tot acht weken op een donkere koele plaats, waar het maximaal 12 graden Celsius is, zoals in de schuur, garage of kelder. Controleer af en toe of het water nog tot zo’n halve centimeter onder de bol komt.

U kunt de tuinhyacinten-bollen ook in een pot of schaal planten. Leg potscherven of grind onderin en vul de pot of schaal voor een deel met aarde of potgrond. Plant de bollen voor maximaal de helft en tegen elkaar aan in de grond. Geef water, zet de bollen in een koele, donkere ruimte en houd de grond licht vochtig, totdat de bloemstengels zo’n vijf centimeter hoog zijn. Dan kunnen ze naar de woonkamer, om de feestdagen extra op te fleuren. Zet ze niet direct in het volle licht of bij de verwarming, om de bollen eerst een paar dagen te laten wennen aan de hogere temperaturen.

Bollen-binnen-tips

  • Zet de hyacintenbollen die nu op pot en in glas te koop zijn op een lichte plaats, maar niet boven de verwarming. Hoe koeler ze staan, hoe langer ze meegaan.
  • Houd de grond vochtig; niet te droog, maar ook niet te nat.
  • De ontluikende bloemen trekken naar het licht. Draai de pot of het glas elke dag een halve slag, zodat ze niet scheef groeien.