Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Kruiden aan de muur

Kruiden aan de muur

Goed, het is nog wat vroeg in het jaar, maar zolang het niet vriest kunnen we nog best veel planten. Vooral als het goed winterharde planten betreft. Daaronder valt een groot aantal kruiden. Verheugt u zich nu al op een zomerse barbecue of een verse en gezonde salade? Maak dan een kruidenmuur, zodat u altijd verse kruiden ‘op grijphoogte’ heeft.

XL kruidenrek
Veel van de kruiden die wij doorgaans gebruiken bij het koken zijn mediterraan. Ze houden van zon en warmte. Kies dus een muur of schutting op het zuiden. Bevestig bakken, zakken of potten rechtstreeks aan de muur of schutting of maak een heuse kruidenwand met horizontale planken, als een XL en supervers kruidenrek. Kies winterharde, vaste kruidenplanten. Dit zijn meestal de houtige soorten, zoals lavendel, salie, oregano en rozemarijn. Maar ook bieslook, tijm en munt zijn bijvoorbeeld goed winterhard. Een andere makkelijke, decoratieve en praktische oplossing om altijd kruiden binnen handbereik te hebben is door de kruiden in potten of bakken op een trappetje, ladder of etagère te stallen. Plaats ze in de buurt van de keukendeur of bij het terras, zodat u ook van de geuren kunt genieten.

Tips

  • Gaat het nog echt hard vriezen? Wacht dan met planten of zet de kruidenpotten, -bakken of zakken dan even in de schuur of garage.
  • U kunt deze maand al beginnen met het binnenshuis voorzaaien in potjes en bakjes van sommige kruidensoorten, zoals peterselie en bonenkruid.
  • Peterselie is ook een dankbaar, winterhard kruid, maar wil niet in de volle zon. Geef het kruid een plek in de halfschaduw, maar wacht daarmee tot warmere (voorjaars)temperaturen.