Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Laatste kans: bollen planten!

Laatste kans: bollen planten!

Vergeten of er nog geen tijd voor gehad? Zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is kun je nog tot medio december voorjaarsbollen planten. Overigens niet alleen in de volle grond, maar ook in pot. Haal dus snel de laatste exemplaren in ons tuincentrum in Rijssen.

De lente in je bol

De natuur is en blijft wonderlijk. Juist in deze donkere, gure periode, waarin de lente nog heel ver weg lijkt, kun je al de nodige voorpret beleven met het planten (officieel ‘poten’) van voorjaarsbollen. Straks, in het prille voorjaar, zul je er zeker van genieten, want het zijn doorgaans de vroegste bloeiers in de tuin. Terwijl bijna alles nog kaal en dor is steken zij al hun groene puntjes omhoog, al snel gevolgd door hun vrolijk gekleurde en sierlijke bloemen. Denk aan sneeuwklokjes en narcissen, maar ook aan de wat later bloeiende tulpen, sieruien (Allium), prairielelies (Camassia) en lenteklokjes (Leucojum).

Bollen buiten

  • De meeste voorjaarsbollen houden van droge of in ieder geval goed doorlatende grond, anders gaan ze rotten.
  • Kijk op het etiket of ze een zonnig of schaduwrijk plekje willen.
  • Algemene stelregel is dat je ze – met het puntje omhoog – drie keer zo diep poot als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.
  • Voor een natuurlijk effect strooi je de bollen met losse hand uit en poot je ze op de plek waar ze gevallen zijn.
  • Poot ze in de border tussen de wat hogere vaste planten, zodat de afstervende bladeren en bloemstengels straks vanzelf aan het oog worden onttrokken of zodat je ze daaronder kunt wegmoffelen.
  • In een pot kun je de laagjes- of lasagnemethode toepassen: poot de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Poot ze niet te dicht bij elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. Gebruik een pot met voldoende afwateringsgaten onderin en zet de pot buiten op een beschutte plek, zodat de bollen niet te lijden hebben van overtollig regenwater of extreme vorst.
  • Als je van plan bent heel veel voorjaarsbollen te poten is een speciale bollensteker een aanrader; die vergemakkelijkt en versnelt het werk. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Rijssen.

En bollen binnen

  • Je kunt in ons tuincentrum nu ook al voorgetrokken hyacintenbollen en straks ook de voorgetrokken bollen van blauwe druifjes en kleine narcissen als Tête-à-Tête en Paperwhite in leuke glazen potten, schalen en manden kopen. Zet ze bij voorkeur op een lichte, koele plaats (dus niet boven de verwarming) en geef ze regelmatig water. Dan gaan ze langer mee en zit je met de kerstdagen al met een vrolijk en geurig lentegevoel. Als de bollen uitgebloeid zijn kun je ze in het voorjaar in de tuin planten.
  • Een andere ‘binnenbol’ die mateloos populair is in de wintermaanden is de Amaryllis. Je kunt ze nu in alle mogelijke kleuren en maten kopen, van klassiek wit of rood tot tweekleurig, enorm groot of meer bescheiden van formaat. En hij bloeit heerlijk lang, zeker wanneer je telkens de uitgebloeide bloemen eruit knipt.

Neem ook een kijkje op onze kerstafdeling, voor kerstballen in de nieuwste kleuren en andere mooie kerstdecoraties en -cadeaus!