Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Medinilla Magnifica

Medinilla Magnifica

De naam alleen zegt al genoeg. Deze plant is groots. Tijdens de bloei, die maanden lang duurt, draagt deze plant prachtige trossen kleine bloempjes in grote mooie schutbladeren die er als een kelk omheen vouwen. Hierdoor lijken het echt kolossale bloemen. Deze plant is werkelijk indrukwekkend mooi. De vroegere koning Boudewijn van België was een ware liefhebber en kweekte ze dan ook zelf in de koninklijke serres. De Medinilla verfraaide dan ook het bankbiljet van 10.000 Belgische Franken.

Deze plant wordt veelal gezien als een moeilijke plant, maar laat u hier niet door afschrikken. De Medinilla Magnifica vraagt zeker niet veel. Het is een tropische plant, dus licht en luchtvochtigheid zijn twee belangrijke punten waarop gelet moet worden. Houd de luchtvochtigheid op 60% of hoger, er zal anders bladverlies optreden. Nevel de plant regelmatig. Wanneer het op zonlicht aankomt, is er niet zoiets als teveel zonlicht. Let alleen wel op; direct zonlicht in de zomer moet vermeden worden.

Geef hem niet teveel water; één keer per twee weken is echt genoeg. Wanneer de plant dorst heeft, laat hij dat netjes merken door zijn bladeren wat mistroostig te laten hangen, en kunt u hem ruim op tijd water geven. Hierna bloeit hij direct weer op.

Bemest de plant alleen wanneer hij bloeit en wanneer hij verse bladscheuten maakt. Verse bladscheuten maakt de Medinilla Magnifica op de plaats waar eerst een bloem zat. De meststof voor deze plant moet een laag stikstof gehalte hebben. In ons tuincentrum vindt u speciale meststof die eenvoudig te geven is met de gieter.

De Medinilla Magnifica kan een flinke plant worden. Als hij te groot wordt kunt u hem eenvoudig snoeien. Let er bij het snoeien op, dat er minimaal twee bladeren per stengel achterblijven. Een stengel met minder bladeren zal afsterven. Wanneer de Medinilla Magnifica goed verzorgd wordt, heeft u er jarenlang plezier van.