Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Meer moes

Meer moes

Het is en blijft onverminderd populair: zelf groenten, fruit en kruiden kweken, of je dat nu in een heuse moestuin of in een bak op het terras of balkon doet. Albert Heijn komt komende maand weer met de minimoestuinpotjes, die vorig jaar bijna niet aan te slepen waren. En er verschijnen ook steeds meer boeken over het zaaien, kweken, bewaren en bereiden van lekkers uit eigen tuin.

Gezond en smaakvol
Waarschijnlijk heeft de trend ook te maken met de vele nieuwsberichten over de verwerking van allerlei schadelijke middelen in etenswaren en de onduidelijkheid over wat er nu precies allemaal in die verpakkingen zit die wij in de supermarkt kopen. Gezond eten is hot. Zelf  groenten, kruiden en snoepfruit opkweken is zelfs in twee opzichten goed voor je: omdat je ervoor in de buitenlucht in beweging bent en omdat je zeker weet dat er geen pesticiden of andere rare producten zijn gebruikt. Bovendien is het leuk om te doen en smaken de aardbeien, tomaten, bonen en pastinaken tien keer beter – alleen al omdat je ze met liefde verzorgd hebt.
De Engelse botanicus James Wong, die diverse tuinboeken heeft geschreven en verbonden is aan de RHS (Royal Horticultural Society), maakte een hele studie van het kweken van écht smaakvolle groenten, fruit en kruiden. Zijn ervaringen heeft hij gebundeld in het boek Meer smaak uit eigen tuin, waarin hij praktische en makkelijke tips geeft om de smaak van je gewassen te verbeteren. Hij verklapt wat de lekkerste soorten zijn en bovendien beschrijft hij het kweken, oogsten en bewaren van soorten waarvan je nooit gedacht had dat die gewoon in de achtertuin kunnen groeien, zoals zoete aardappel, rettich en rammenas. En hij vergeet ook de eetbare bloemen niet. Tussendoor geeft Wong dan nog lekkere recepten om volop van je oogst te kunnen genieten. Tuinier en eet smakelijk!

– Meer smaak uit eigen tuin, tips en trucs voor de lekkerste zelf gekweekte groenten, fruit en kruiden, James Wong, Fontaine uitgevers, € 24,95, verschijnt maart 2016