Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Nieuwe plannen voor het nieuwe jaar

Nieuwe plannen voor het nieuwe jaar

In januari is er buiten niet veel te doen en zijn we druk met de feestdagen, kokkerellen en nieuwjaarsborrels. Op een donkere, natte of koude dag kunt u alvast plannen maken voor het nieuwe tuinseizoen van 2016 én daaraan de nodige voorpret beleven.

Hulpmiddelen
Een tuin is altijd in ontwikkeling en geen jaar hetzelfde. Sommige planten en struiken doen het geweldig, andere kwijnen weg. Daarom valt er altijd wel iets te verbeteren of te veranderen. En misschien heeft u altijd al een vijver of een kleine moestuin willen hebben, of een mooie veranda, pergola of nieuwe opbergschuur. Ga dan nu aan de slag met wensenlijstjes en ontwerptekeningen.

  • Pak een stapel tuinbladen en -boeken erbij en houd ook de laptop of computer binnen hand- en opzoekbereik. Geruit papier is handig om schetsen op schaal te maken.
  • Bij het maken van nieuwe plannen voor de tuin is het ideaal als u door het jaar heen een tuindagboek bijhoudt en daarin ook notities maakt van mooie dingen die u in ons tuincentrum of in een opengestelde tuin heeft gezien. Als u nog geen tuindagboek of -schrift heeft, is nu het moment er een aan te schaffen.
  • Ook heel handig om te hebben is een verzameling foto’s van uw tuin door het jaar (of de jaren) heen. Leg deze naast elkaar en u ziet al snel welke delen aan vernieuwing of verandering toe zijn.
  • Denkt u de hulp van een hovenier nodig te hebben? Maak dan nu al een afspraak voor het voorjaar, voordat u achteraan de wachtlijst belandt.

Ideeën

  •  Vergeet niet alvast een verlanglijstje te maken van mooie zomerbollen, zoals sieruien (Allium), dahlia’s, Kaapse hyacint (Galtonia), de Abessijnse gladiool en de exotische ananasplant (Eucomis). Deze kunt in april-mei (zodra de kans op vorst verkeken is) planten in de border of in pot.
  • Soms heeft een kleine aanpassing al een groots effect. Is de stam van de berk helemaal begroeid met klimop? In de winter licht de witte stam juist mooi op, zeker als deze voor een donkere (taxus)haag staat. Wanneer u de klimop eraf haalt, kijkt u uit op een veel lichter plaatje en optisch zorgt die witte stam ervoor dat de tuin groter lijkt.
  • Helemaal uitgekeken op die kale schutting of muur? Geef hem een ander kleurtje of zet er klimplanten tegen, zoals een klimhortensia, klimroos, clematis of kamperfoelie. En hang er een vrolijke tuinposter op.
  • Op een makkelijke manier de tuin optisch groter doen lijken? Hang een spiegel op, plaats een begroeide pergola, laat het tuinpad kronkelen en zet hagen of plantenbakken dwars in de tuin.
  • Leg nu dan eindelijk die sfeerverlichting met grondspots aan om een mooi ornament, een oude boom of bijzondere struik uit te lichten.
  •  Zijn de kinderen de zandbak ontgroeid? Maak er een vijver of moestuin van!