Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Plantenvoeding in alle soorten en maten

Plantenvoeding in alle soorten en maten

Het is hoogzomer en bloemen en planten groeien en bloeien dat het een lust is. Dat kost ze de nodige energie. Om ze optimaal en zo lang mogelijk ‘in vorm’ te houden kunnen we ze een handje helpen door ze – naast voldoende water – goede voeding te geven. Gezonde planten zijn bovendien minder vatbaar voor plagen en ziekten. In ons tuincentrum vindt u tal van producten met de juiste voedingsstoffen voor specifieke planten. Denk aan rozen- en gazonmest, maar ook aan voeding voor tomaten, kuipplanten, buxus en mediterrane planten. Op al deze producten staat precies aangegeven hoeveel en hoe vaak u het moet gebruiken.

Maak uw eigen compost
Ook kunt u kiezen voor een compostcontainer, zodat u op een goedkope manier uw eigen voedzame compost kunt maken. Ook zonder een container kunt u makkelijk op een beetje verscholen plek, bijvoorbeeld achter een haag, groente-, fruit- en tuinafval recyclen tot compost. Compost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, wormen en pissebedden ervoor zorgen dat organisch afval wordt omgezet in een zeer waardevolle voedingsbron. Bovendien verbetert compost de bodemstructuur en heeft het een isolerende werking.

  • Geschikt voor op de composthoop: fijn snoeihout, grasmaaisel, vijveralgen, blad- en plantresten, uitgebloeide bloemen, versnipperde eierschalen, aardappelschillen en andere resten van groenten en fruit, koffiefilters en koffiedik, theezakjes.
  • Niet op de composthoop: botten, graten en andere vlees- en visresten, gekookte etensresten, brood, houtskool, kaaskorsten, koffiepads, papier, zieke planten, onkruid.

Tips:

  • Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop, dan voorkomt u ook nare luchtjes
  • Schep of zet de composthoop om de zes weken om
  • Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen om de compostcontainer schoon te maken
  • Stalmest of kalk versnellen het composteringsproces
  • Avontuurlijke tuiniers kunnen kiezen voor een wormencompostbak, die bestaat uit stapelbakken met een afsluitbaar deksel en een kraantje. De bijgeleverde wormen produceren geurloze, hoogwaardige compost, zowel vloeibare als compacte. Vraag ernaar in ons tuincentrum.