Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Potten en pissebedden

Potten en pissebedden

Tussen de buien en herfststormen door struinen we door de tuin, op balkon en terras om uitgebloeide eenjarigen en zomerbloeiers in pot te vervangen door herfstbloeiers en wintergroen. Ook bekijken we welke kuipplanten langzaamaan naar binnen moeten, welke vorstgevoelige planten in pot tegen de gevelmuur geplaatst moeten worden en halen we de regenschaaltjes onder de potten weg. Soms schrikken we dan van het krioelende gespuis eronder: pissebedden!

Schadelijk of niet?
Ze worden ook wel keldermotten genoemd, want ze houden van donkere, vochtige en warme omstandigheden. We noemen de viezige geleedpotige diertjes meestal – ook al vrij onsmakelijk – pissebedden, omdat ze in vroeger tijden werden gebruikt als middel om het urineren te bevorderen. Op zich zijn het nuttige beestjes, want ze verwerken allerlei organisch afval in de bodem en dienen als voedsel voor vogels, egels, padden en andere kleine dieren. Toch kunnen ze, zeker in grote aantallen, schadelijk zijn. Ze doen zich namelijk – ook in een kas – graag te goed aan de wortels en bladeren van zaailingen, planten in pot en aan opgeslagen groente en fruit.

Milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

  • Ga vocht tegen door eventuele lekkages in kelder of kas te repareren en regelmatig te luchten.
  • Verwijder losse tegels, lege bloempotten, rottend hout, groente en fruit uit de tuin.
  • Pissebedden houden van aardappelen. Halveer een aardappel, hol deze uit en zet de helften met de platte kant omlaag op de grond. Controleer de volgende dag uw vangst en verwijder deze.
  • Pissebedden hebben een hekel aan as (van barbecue, vuurkorf of sigaretten) en aan koperdraad of -tape. Strooi of leg deze op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen hun heil ergens anders zoeken.
  • Er zijn lokdozen met speciale, microscopisch kleine aaltjes (nematoden) verkrijgbaar. De aaltjes infecteren de pissebedden, waarna die vrijwel zeker het loodje leggen. Ook zijn er speciale lijmvellen te koop om pissebedden te vangen.