Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Pure klimkracht in je tuin!

Pure klimkracht in je tuin!

Hop kan iets wat jij niet kan!
Hop is een bijzondere klimplant die iets kan wat jij niet kan. Het is namelijk een van de snelst groeiende planten in het plantenrijk. Hij groeit gemiddeld tien centimeter per dag en kan wel honderd jaar worden! Wie doet hem dat na? Zo hebben klimmers en slingeraars nog wel meer voordelen. Ze filteren fijnstof uit de lucht, vormen een rijk leefgebied voor vogels en insecten en het mooiste is: ze doen vrijwel al het klimwerk zelf. Elke klimplant heeft wel iets aantrekkelijks: een rijke bloei, een mooi blad, opvallende bessen. Voor elke tuin is de klimplant dan ook een verrijking, ook voor de kleine tuin en – bij uitstek – voor de geveltuin. Hij neemt weinig ruimte in en heeft een hoge sierwaarde. Zo kun je ook van je kleine tuin groots genieten.

Links- of rechtsdraaiend?
Er zijn veel verschillende soorten klimmers. Denk aan zelfhechters zoals Hedera en Klimhortensia (Hydrangea petiolaris), rankende klimmers zoals de Wilde wingerd (Parthenocissus), geurende klimmers zoals Akebia, Clematis, Kamperfoeli (Lonicera), Sterjasmijn (Trachelospernum), groenblijvers zoals Clematis armandii, rijke bloeiers, slingeraars en links- of rechts draaiende winders. Keuze genoeg. Kies de juiste grond, behandel de klimmer goed en hij zal zich als vanzelf omhoog werken, naar de zon.

Het leuke van bijvoorbeeld Clematis is, dat je rassen die in verschillende maanden bloemen geven door elkaar kunt laten groeien. Een garantie voor lekker lang genieten. Bovendien groeit deze klimmer vrijwel overal. Een saaie schuur, muur of schutting? Ook hier verspreidt Clematis moeiteloos haar bloemenweelde. En nee: het is niet nodig om de voet van de plant af te dekken met een dakpan. Zet er liever een plant of struik voor, zodat de Clematis zijn voeten koel houdt. En hou de grond lekker vochtig.

Geurende klimmers
We vinden het heerlijk als rozenzoete en kruidige aroma’s zich verdringen voor onze neusgaten. Er zijn volop plantenrassen die de tuin, het terras en het balkon heerlijk laten ruiken. Kwekers selecteren gelukkig weer steeds meer op geur dus we kunnen volop geurende planten kopen. Sommige soorten (vooral witbloeiers) geuren met name ’s avonds en ’s nachts, zoals kamperfoelie, jasmijn en andere klimmers. Akebia bijvoorbeeld, de chocoladeplant, een klimop met fijne bloemetjes die heerlijk naar vanille ruiken, is een echte verleider. Blauwe regen (Wisteria) verdient veel meer aandacht als geurplant. Als je hem onder en rond een slaapkamerraam laat uitgroeien maakt de subtiele, zoete geur die de slaapkamer indrijft, je heerlijk rozig.

In een verdomhoekje
Welke bloeiende klimplant doet het goed in de schaduw? In elke tuin is wel zo’n hoekje waar niks wil groeien en bloeien. De klimplantenfamilie heeft daar echter een uitstekende oplossing voor. De kamperfoelie en klimhortensia bloeien namelijk niet alleen mooi en geuren lekker, maar vinden het ook nog eens prettig in de schaduw. Zo is er voor elke plek wel een geschikte klimmer te vinden.