Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Purperklokjes

Purperklokjes

Tijd om eens de loftrompet te steken over een prachtige bladplant, die ten onrechte nog altijd relatief onbekend is: het purperklokje (Heuchera). Deze vaste plant is zowel een sieraad in de tuin als in een pot op het terras of balkon. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de plant in steeds meer kleuren verkrijgbaar.

Mooi in alle seizoenen
Het purperklokje is een vaste plant die in de winter z’n blad behoudt. Hij doet het goed in de halfschaduw en op een plek met gefilterd zonlicht, en zowel in enigszins droge als vochtige grond. Er zijn verschillende soorten, die in hoogte variëren van 15 tot 60 centimeter. De subtiele bloemetjes die in juni op ijle steeltjes verschijnen zijn zacht wit, geel of roze, maar de Heuchera schittert vooral door het fraaie blad. Dat kan heel diep purper, bijna zwart zijn, maar ook limoengroen, perzikkleurig of gemarmerd grijs-rood. Bekende soorten zijn Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ en ‘Palace Purple’. Vraag ernaar in ons tuincentrum.

Tips

  • Zorg bij het planten van jonge purperklokjes voor goede (pot)grond
  • Geef ze regelmatig water als u ze in een pot zet
  • Vermeerder de plant na een jaar of drie door de wortelstokken te scheuren of te delen
  • Helaas zijn de witte larven van de taxuskever ook gek op purperklokjes. Ze vreten de wortels van de plant aan. Gaan de bladeren opeens slap hangen, controleer dan de (pot)grond. Ziet u de witte, gekromde larfjes, verwijder dan zo veel mogelijk van de grond en alle larven die zich daarin bevinden. Geef de plant een nieuwe plek of pot, nieuwe grond en voldoende water.