Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Rozengeur binnen en buiten

Rozengeur binnen en buiten

In juni en juli bloeien de rozen volop. In ons tuincentrum in Rijssen vind je een mooie selectie rozen voor binnen en buiten en nu kun je ze dus heel goed uitkiezen op kleur en geur. Want naast de prachtige, romantische bloemen is de geur toch wel de grootste aantrekkingskracht van ‘de koningin onder de bloemen’.

Kiezen voor kleur, geur, kracht of bottels

Er zijn ontelbaar veel verschillende rozen, van klim-, stam- en struikrozen tot patiorozen voor in (buiten)pot en potrozen voor binnen. Sommige bloeien eenmalig (een keer per jaar), andere zijn doorbloeiend. Sommige geuren uitbundig, andere krijgen prachtige bottels. In de regel zijn het vooral de ‘ouderwetse’, historische rozen die een heerlijk parfum verspreiden, vooral rassen die afstammen van de Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (Rosa moschata) en de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Maar deze bloeien doorgaans eenmalig en zijn minder sterk dan de ‘moderne’ David Austen-rozen, die ook lekker kunnen ruiken, maar dan iets lichter. De laatste zijn in ieder geval minder gevoelig voor ziektes en zijn doorbloeiers. Zo heeft elke roos zijn voor- en nadelen, maar feit blijft dat een roos eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken.

Rozentips

  • Rozen houden van een zonnige plek en goede, vruchtbare grond.
  • Wanneer je rozen uit eigen tuin wilt gebruiken voor een fleurig en geurig boeket in huis, zet je de afgeknipte stelen het best eerst een nacht in een emmer met snijbloemenvoedsel. Knip of snijd nog een stukje van de steel schuin af, wanneer je ze in de vaas gaat zetten, zodat ze optimaal water kunnen opnemen en langer mooi blijven.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen compleet met het vijf- of zevenbladige takje om ervoor te zorgen dat de rozen extra lang doorbloeien, maar doe dat niet bij eenmalig bloeiende (bottel)rozen, want dan heb je straks geen bottels.
  • Geef ze in juni en juli speciale rozenmest om een betere en langere bloei te bevorderen. Volg de instructies over de hoeveelheid en frequentie mest op de verpakking.
  • Geef rozen ’s ochtends vroeg water, om de kans op schimmelziektes te beperken. Vooral rozen in pot hebben op warme dagen voldoende water nodig.

Kun je niet kiezen uit de vele rozen in ons tuincentrum in Rijssen? Vraag een van onze medewerkers gerust om advies!