Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Terras en vijver algenvrij

Terras en vijver algenvrij

Met het stijgen van de temperatuur steken ook algen de kop op. Ze zijn niet alleen een ontsierende factor op tuinpaden, terrastegels, vlonders en in de vijver, maar ook gevaarlijk. Tegels en vlonders kunnen verraderlijk glad worden en in de vijver kunnen ze een ware plaag vormen.

Algen op tegels en vlonders te lijf
Veel tuiniers grijpen nog altijd naar de hoge drukspuit. Dit heeft echter als nadeel dat de kracht van de waterstraal houten vlonders kan beschadigen, en dat tegels er ruwer van worden, waardoor algen zich er juist nog sneller zullen vestigen. In ons tuincentrum zijn verschillende middelen verkrijgbaar die groene aanslag in de vorm van algen en mossen verwijderen. Een paar tips:

  • Een sproeibeurt met een algendodend middel is een doeltreffende oplossing om het terras algenvrij te houden. Doe dat niet vlak voor een regenbui, want dan spoelt het middel meteen weg.
  • Schrobben met heet water en een harde bezem kan ook al veel effect hebben.
  • Zand is een prima schuurmiddel. Gooi eerst een emmer warm water en wat groene zeep over de het terras en strooi er daarna zand op. Flink schrobben en naspoelen met water.

Algen in de vijver bestrijden en voorkomen
Als algen de overhand krijgen en de vijver veranderen in een groene soep, kunnen vissen erin verstrikt raken en doodgaan, raken filters verstopt, kan de kwaliteit van het water verminderen en wordt de groei van vijverplanten belemmerd.

  • Controleer de waterkwaliteit op zuurgraad en hardheid en voeg zo nodig speciale meststoffen toe.
  • Controleer pompen en filters, maak deze schoon en zet ze aan als de watertemperatuur rond de 10° C ligt.
  • Verwijder draadalgen met een stok of schepnet uit de vijver of gebruik een vijverstofzuiger met speciale hulpstukken voor draadalgen.
  • Voeg een anti-algenmiddel aan het water toe.