Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Top 10 vorstbeschermende maatregelen

Top 10 vorstbeschermende maatregelen

We hebben al in geen tijden een witte kerst of Elfstedentocht gehad. Toch kan Koning Winter nog altijd grillig uit de hoek komen. De eerste speldenprikjes hebben we al gehad. Hoe beschermen we onze vorstgevoelige tuinplanten en struiken het best?

  1. Zet mediterrane en exotische kuipplanten, zoals oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina in de schuur, garage, een onverwarmde kamer of gang.
  2. Potplanten zijn vaak vorstgevoelig, maar kunnen ook schade oplopen door rukwinden en overmatige regenval. Zet ze daarom bij elkaar tegen de relatief warme muur van het huis, onder een afdak of veranda. Let er daarbij op dat overtollig regenwater uit de pot kan weglopen.
  3. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst kapot vriezen. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie, en zorg er daarbij voor dat water wel uit de bodem kan weglopen.
  4. Zet potten of bakken in een grotere plastic pot en vul de tussenruimte op met blad, stro of dennen- of coniferentakken.
  5. Grote, exotische tuinplanten als bananen, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca bescherm je door er met bamboe- of tonkinstokken een wigwam rond te vormen en deze te omwikkelen met jute zakken, rietmatten of vliesdoek. Vul de wigwams bij aanhoudende strenge vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken.
  6. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden.
  7. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’).
  8. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Bescherm de plant of struik tegen het zonlicht met vliesdoek of een oude handdoek of oud hoeslaken.
  9. Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.
  10. Als bescherming tegen vorst én uitdroging kun je wintergroene planten bedekken met een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers.