Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Tuinzorg voor de vakantie

Tuinzorg voor de vakantie

De grote uittocht is begonnen. Veel mensen zijn al naar hun vakantiebestemming vertrokken. Bestond er maar zoiets als tuinzorg, die je in de heetste en droogste tijd van het jaar kon inschakelen om voor je dierbare planten en gazon te zorgen, terwijl jij van je welverdiende vakantie geniet. Tips om te voorkomen dat je bij thuiskomst een zieltogende tuin, bruin gazon en een oerwoud aan onkruid aantreft.

11 Tuinklusjes voordat je op vakantie gaat

 1. Verwijder elk sprietje onkruid dat je ziet.
 2. Knip alle (bijna) uitgebloeide bloemen van potplanten, zoals dahlia’s en Pelargoniums (potgeraniums).
 3. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, terug om te voorkomen dat ze hun energie in het vormen van zaad stoppen.
 4. Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen en geef ze nog een keer flink water. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.
 5. Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafels staan, maar zet ze op de grond, op een plek in halfschaduw. Zet een waterschotel onder alle potten en geef ze vlak voor vertrek allemaal flink wat water. Steek eventueel kleine plastic flesjes waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder) dop in de potgrond en vul ze met water. Of installeer een druppelsysteem.
 6. Bind klimplanten vast en zet steunen bij iele, hoge planten, zodat ze bij een onweersbui of storm niet afbreken.
 7. Maai het gazon vlak voor vertrek. Doe dit op een droge dag, in de ochtend of avond (niet in de volle zon) en laat het maaisel verspreid over het gazon liggen, zodat de grond vocht beter vasthoudt.
 8. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten als geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en soms ook weer bloemen) gaan vormen.
 9. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen, nadat je ze eerst flink wat water hebt gegeven.
 10. Installeer een watergeefsysteem of vraag een goede buur af en toe water te geven of het gazon en de border te sproeien. Dat kan hij of zij beter een paar keer gedurende lange tijd doen dan elke dag een beetje.
 11. Zet voor de tuinoppas de zwenksproeier alvast op de juiste plek en alle pot- en kuipplanten en hangmanden bij elkaar, om het bewateren te vergemakkelijken. Zet ook al je gieters en emmers buiten, zodat deze eventueel regenwater opvangen en de tuinoppas niet te veel leidingwater hoeft te gebruiken.