Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Ultraviolet is het nieuwe groen

Ultraviolet is het nieuwe groen

Elk jaar verklaart de toonaangevende kleurenspecialist Pantone een bepaalde tint ‘kleur van het jaar’. In 2018 is dat…. ultraviolet! Interieur- en modestylisten laten zich hierdoor leiden, maar we kunnen er ook inspiratie uit halen voor onze kamer- en tuinplanten.

Ultraviolet in huis en (moes)tuin

Ultraviolet is een mix van paars en blauw. In huis en tuin combineert de kleur mooi met groen, geel, grijs en wit en met hout en glanzend goud, messing en zilver. Wil je een knallend effect, combineer ultraviolet dan met rood.
Er zijn veel planten en zelfs groenten en kruiden met violetkleurige bloemen of bladeren. Hieronder een selectie.

Groenten & kruiden

Artisjok, kardoen, ‘rode’ kool, bieslook, rozemarijn en pepermunt (Mentha piperita)

Tuinplanten

  • Verbena hastata is een vaste plant met een kort leven, maar zaait zichzelf rijkelijk uit
  • De klokjesbloem Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’ is een echte blikvanger
  • Er zijn veel clematissen die violet bloeien, van licht tot donker, zoals clematis ‘Exciting’, ‘Mrs. Cholmondeley’, ‘Etoile de Malicorne’ en natuurlijk ‘Etoile Violette’ en ‘Violet Purple’
  • Rozen zijn lang niet altijd roze of rood, neem bijvoorbeeld de sterke klimroos ‘Indigoletta’, de zoetgeurende enkelbloemige roos ‘Escapade’ en de eveneens geurende ‘Rhapsody in Blue’
  • Kijk ook eens bij de geraniums in ons tuincentrum in Rijssen. Er zijn verschillende soorten die paarsblauw bloeien, zoals Geranium sylvaticum ‘Mayflower’, Geranium sanguineum ‘Vision Violet’ en Geranium himalayense ‘Baby Blue’ en Geranium pratense ‘Midnight Reiter’
  • Ook onder de sieruien vind je violetkleurige sterren, zoals Allium christophii en Allium schubertii. Sieruien zijn bollen die je in het najaar plant
  • De grijsbladige ezelsoor Stachys byzantina krijgt heel kleine violetkleurige bloemen
  • Voor in zure grond: de rododendron ‘Violetta’, die uitbundig bloeit en twee tot drie meter breed kan worden

Kamerplanten

Voor de ultraviolet bloeiende soorten heb je onder andere de keuze uit orchideeën, bromelia’s, flamingoplanten (Anthurium), cactussen en kalanchoës. Je kunt in ons tuincentrum in Rijssen echter ook kijken naar kamerplanten die een violetkleurige bladtekening hebben, zoals de siernetel (Plectranthus scutellarioides), diverse begoniasoorten en de mozaïekplant (Fittonia albivensis).

Fleurig Pasen in huis en tuin

Pasen staat alweer voor de deur. Hopelijk worden we in het lange weekend van 19 tot en met 22 april getrakteerd op een lekker lentezonnetje. Weer of geen weer, maak het binnen en buiten gezellig met fleurige paasdecoraties, kleurrijke bloemen en geurende bloesemtakken. In ons tuincentrum in Rijssen vind je volop leuke accessoires en natuurlijk heel veel dat groeit en bloeit om er een sfeervol en feestelijk Pasen van te maken.

Bakken – en vazen – vol kleur

Je hebt nu ruime keuze uit onder andere bloeiende narcissen, blauwe en witte druifjes, violen, vergeet-mij-nietjes, primula’s en madeliefjes (Bellis perennis), waar je potten, bakken en manden mee kunt vullen voor op de tuin- of balkontafel. De kleine bremstruik (Cytisus) bloeit nu met heerlijk geurende, goudgele bloemen. Die kun je prima in een grote mand of kuip planten.
Zet vazen met tulpen, narcissen, hyacinten, gerbera’s of ranonkels op de paastafel. Gebruik een stevige, hoge vaas voor een paar ‘paastakken’, bijvoorbeeld met fruitbloesems of katjes, of takken van het Chinese klokje (Forsythia), de toverhazelaar (Hamamelis), Magnolia of ranonkelstruik (Kerria japonica). Hang er leuke paasdecoraties in en/of van die plastic buisjes waar je een beetje water en een paar blauwe druifjes of mini-narcisjes in doet.

Vrolijke paasdecoraties

Zelfbeschilderde of andere decoratieve eieren mogen natuurlijk niet ontbreken. Beplak er eens een paar met bloemen uit eigen tuin. Lege eierschalen kun je met eierdop en al op tafel zetten en vullen met wat water en kleine bloemen of met wat aarde waarin je tuinkers of alfalfa zaait. Heb je meteen een gezonde smaakmaker voor de paasbrunch bij de hand.

En maak zelf eens kruidenboter of onkruidenboter, met bieslook, daslook, hondsdraf en zevenblad uit eigen tuin.

Vul een feestelijke paasmand met Kaapse viooltjes, Begonia’s of Kalanchoë en strik er een geel lint omheen.

Leg een kleurrijk kleed op de paas- en tuintafel. Vrolijke servetten met paashaasjes of narcissen erop maken het plaatje compleet.

Hang een paaskrans aan de voordeur, de eetkamerkast of boven de open haard. Je vindt deze kant-en-klaar in ons tuincentrum in Rijssen, maar je kunt hem ook zelf maken met takken, mos, klimopranken en paasdecoraties als plastic eitjes, kuikentjes en paashaasjes.

Alle medewerkers van ons tuincentrum in Rijssen wensen je een fleurig en smaakvol Pasen!