Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Vijf variaties met chrysant

Vijf variaties met chrysant

Met chrysanten schikt u de mooiste boeketten en maakt u verrassende bloemdecoraties. Ook in de wintermaanden. Met de feestdagen in aantocht doet u er natuurlijk een schepje bovenop en zet u het hele huis vol chrysanten.

Variatie
De keuze in chrysanten is zo groot dat u er eindeloos mee kunt variëren en experimenteren. Houdt  u van kerstrood, winterwit of van bronskleurig? Geen probleem, het kleurenpalet van chrysanten is groter dan u denkt. En laat u ook eens verleiden door de verschillende bloemvormen. De ene chrysant produceert trossen gevulde bloemen, de andere enkele bloemen die aan margrieten doen denken. De ‘spinnen’ met hun grillige vormen zorgen voor een vrolijke noot. En dan heeft u nog de chrysanten in de vorm van compacte pompons die voor mooie accenten zorgen in boeketten.

Sterk
Chrysanten zijn sterk en blijven lang mooi. Daarvoor zijn maar een paar handelingen nodig. Zorg allereerst voor een schone vaas met helder water en voeg een scheutje snijbloemenvoedsel toe. Rits de onderste bladeren van de stelen zodat die straks niet in het water staan. Snij de stelen schuin af en…. schikken maar! Behalve in boeketten kunt uook de mooiste decoraties maken in steekschuim. Dankzij de stevige stelen steekt u de chrysanten er soepeltjes in. Leg steekschuim vooraf wel in een bak met water, zodat het zich helemaal volzuigt. Giet op het steekschuim (als het droog aanvoelt) wel eens per week water en u kunt er zeker drie weken van genieten.

Vijf variaties

1: Kerstster

Versier een stervormig stuk steekschuim helemaal vol met enkelbloemige (wit en bronskleurig), pomponvormige (witte) en gevuldbloemige (paarse) chrysanten. Zorg er voor dat het steekschuim niet meer ziet en bestrooi met kunstsneeuw.

2: Laat maar drijven

Gebruik zowel groot- als kleinbloemige chrysanten in de kleuren rood en wit. Neem een platte schaal en vul met water. Snij de stelen kort onder de bloem schuin af en laat de bloemen drijven. Voeg voor een extra kerstuitstraling een paar rode kerstballen toe.

3: Fleurige kerstbal

Neem een bol steekschuim en laat ‘m volzuigen met water. Snij de stelen van crèmekleurige chrysanten kort af en steek het schuim helemaal vol met bloemen. Leg de fleurige kerstbal in een schaal met bijvoorbeeld een zwarte kerstbal en dennenappels. Bestrooi eventueel met wat kunstsneeuw.

4: Kerstboompje

Het is wel een werkje, maar het resultaat mag er zeker zijn! Neem een kegelvormig blok steekschuim en laat het goed volzuigen met water. Snij chrysanten kort en schuin af. Steek de bloemen in het schuim net zolang totdat je het steekschuim niet meer ziet. Je kunt het beste van onder naar boven werken. Je kunt ook een mix maken van verschillende soorten chrysanten en rozen. Ben je erg handig? Maak dan een tableau op een stammetje van hout. Zorg wel voor een stevige constructie!

5: Kerstkrans

Altijd een gezellig knutselwerkje (ook voor kinderen!): kerstkransen maken. Voeg dit jaar eens wat chrysanten toe en kies voor bijpassende kaarsen. Wil je een extra speels effect? Gebruik dan pomponvormige chrysanten.

Meer informatie en inspiratie eens een kijke op www.justchrys.com