Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Woonplant van de maand april: Codiaeum

Woonplant van de maand april: Codiaeum

Kleurrijke rebel doorbreekt voorspelbaarheid in huis

Weg met die grijze middenmoot. Durf kleur te bekennen! De Woonplant van de maand april, de Codiaeum, is misschien wel de meest fervente pleitbezorger van dit credo. Met zijn overweldigend gekleurde bladeren heeft hij maar één doel: uw huis en uw leven verlevendigen met een gezonde portie eigengereidheid. Maar: zorg vooral voor af en toe wat tegengas, zodat jullie symbiose een écht evenwichtig niveau kan bereiken.

De Codiaeum brengt letterlijk en figuurlijk kleur in uw bestaan. Dat doet de plant met zijn opvallende bladeren, die qua kleur, vorm, grootte en tekening een enorme variëteit kunnen vertonen. Spits met spikkels, ovaalvormig, groen, geel, oranje, roze, rood of een combinatie van deze kleuren: de Codiaeum biedt het allemaal. Plus een uitgebreide variatie in grootte en vertakking. Eén ding is zeker: in geen geval saai! En dat lijkt ook meteen de missie van deze bijzondere woonplant: doorbreken van elke voorspelbaarheid. Deze rebel zorgt er wel voor dat uw leven kleurig en avontuurlijk wordt.

Oost-Azië
Oost-Azië is het gebied waar de Codiaeum in de natuur voorkomt. Daar groeit hij in veel gevallen uit tot een metershoge struik. We danken de grote variatie aan kleuren en vormen van de bladeren aan het gemak waarmee de soorten onderling kunnen worden gekruist.

Prettige dosis humor
Om een gelijkwaardige partner te kunnen zijn van deze karaktervolle rebel is het handig als u beschikt over lef, een progressieve overtuiging en een prettige dosis humor. Want als u de voorkeur geeft aan meer behoudende kleuren, en aandacht trekken en uit de band springen niet echt uw ding zijn, zal een samenlevingsvorm met de Codiaeum niet echt uw ideaal zijn.

Niet al teveel noten op zijn zang
Qua verzorging heeft deze groene rebel overigens niet al teveel noten op zijn zang. Vrij vochtig houden in lente en zomer, de rest van het jaar gieten met mate. In het groeiseizoen af en toe wat plantenvoeding toevoegen aan het water. Kamertemperatuur is prima, maar pas op voor te droge lucht (centrale verwarming!). Af en toe besproeien met een plantenspuit en de bladeren regelmatig afnemen met een vochtig doekje doen in dat geval wonderen.

Langzaam wegkwijnen
Maar misschien nog wel het belangrijkste: licht! Het karakter van de Codiaeum staat of valt met voldoende licht. Krijgt jouw Codiaeum een plaats die te donker is, dan zal hij langzaam wegkwijnen. Weg zijn dan die eigenwijze noten op z’n zang. Of in dit geval: zijn bladeren zullen steeds minder kleurig worden. Zorgt u dus voor voldoende licht, dan garandeert de Codiaeum u kleur en avontuur. Jullie samenzijn zal gegarandeerd nooit meer saai zijn.

Woonplant van de maand
De Codiaeum staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van april. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.