Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Woonplant van de maand april: de Varen

Fleurig Pasen in huis en tuin

In april is de Varen Woonplant van de maand. De Varenfamilie is een grote groep planten en kent verschillende soorten met verschillende namen. De bekendste is de Nephrolepis. Deze Varen is makkelijk in onderhoud, zuivert de lucht en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Planten om welkom te heten dus.

Blad dat zich afrolt vanuit een krul
Veel Varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. Is het blad afgerold dan heeft elk soort  zijn eigen unieke eigenschappen zoals kleur en volume. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs tot diep donkergroen en van roodachtig tot diep brons. Ook de bladvormen verschillen. Van helemaal gesloten bladeren zoals de Asplenium tot de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. Zelfs de hardheid van de bladeren varieert. Een veelzijdige familie!

Zuivere, vochtige lucht
Varens groeien in veel gebieden binnen en buiten Europa. De Varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Door deze erfenis vindt de plant dat ook binnen fijn. Dat is prettig voor jou, want de plant geeft daardoor veel vocht af. Dat vermindert klachten als hoofdpijn en een droge huid. Daarnaast staan Varens ook nog bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Heel gezond dus, een Varen in huis.

Verzorging: vocht, vocht, vocht
Vocht, daar houden Varens van. Houd de potaarde dus vochtig en laat de kluit niet uitdrogen  maar geef geen water in het hart van de plant. Wanneer je regelmatig sproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft, blijft de plant gezond en gelukkig. Zet je Varens daarnaast op een lichte standplaats, maar niet in de directe zon, dan geniet je jaren van deze decoratieve gasten.

Leuk om te weten:

  • Varens doen het prima op een vochtige plek in het huis zoals de badkamer of de keuken. Zorg wel voor direct daglicht.
  • Een Varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.
  • Groeit jouw Varen uit zijn pot? Maart is een goede maand om je plant te verpotten.
  • Deze plant is als woonplant al populair sinds de Victoriaanse tijd.
  • Varens hebben het het beste naar hun zin bij een temperatuur vanaf zo’n 15 C°.
  • Weet je dat er ook winterharde soorten voor de tuin te koop zijn?
  • Varens groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen.
  • De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel.
  • De bladeren van Varens kunnen wel een meter lang worden.
  • Varens zijn heel geschikt op de werkvloer door hun luchtzuiverende werking.

Woonplant van de maand
Varens staan deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van april 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.