Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Woonplant van de maand april: Kalanchoë

Woonplant van de maand april: Kalanchoë

Gulle Kalanchoë wil alleen maar het beste voor je!

Prachtig voorbeeld van altruïsme, dat is de Woonplant van de maand april. De Kalanchoë geeft namelijk veel, en vraagt weinig in retour. Deze kleine, oersterke vetplant met de karakteristieke, felgekleurde bloemetjes is zelfs een expert in het jou beter doen voelen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Met een Kalanchoë in je gezichtsveld zit je lekkerder in je vel, zo simpel is het. Zo toonde Zweeds onderzoek aan dat patiënten op een intensive care die uitkeken op een poster met natuur, zich aanmerkelijk beter voelden dan patiënten die een abstract kunstwerk zagen. En een ander onderzoek liet zien dat patiënten die een galblaasoperatie hadden ondergaan, aanzienlijk sneller herstelden en minder last van complicaties hadden wanneer ze groen en bomen zagen, dan wanneer een grijze muur hun uitzicht vormde.

Intens
Bijzondere eigenschap van de Kalanchoë is haar bloeiwijze. De plant is namelijk een zogenaamde kortedagplant: deze vormt pas bloemen wanneer de dag korter is dan de nacht. Wanneer de Kalanchoë vervolgens echt bloeit, doet ze dat ook intens: gedurende wel acht weken steken de kleine bloemetjes, variërend in de kleuren wit, roze, rood, geel, oranje of paars, prachtig af tegen het glanzend groene blad.

Potentie
Waar de naam Kalanchoë vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Vermoed wordt dat het gaat om een Latijnse verbastering van het Chinese ‘kalan chau’. In China is de plant ook in de vrije natuur te vinden, evenals in Madagaskar en Zuid- en Zuidoost-Afrika. De Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld ziet als eerste de potentie van de Kalanchoë en introduceert haar in de jaren ’30 van de vorige eeuw in Europa als kamerplant. Anno nu zijn er meer dan 200 (!) soorten en is de plant geliefd dankzij haar sterke karakter, frisse uiterlijk en edelmoedige aard.

Weinig eisen
Je Kalanchoë kan er jarenlang voor zorgen dat je je goed voelt. De plant doet het niet alleen goed als kamerplant, ook op het balkom of terras voelt ze zich prima. In de zomer wekelijks een kleine scheut water, in de winter tweewekelijks is voldoende. Elke twee à drie weken wat plantenvoeding bij het water wordt ook erg gewaardeerd. Bij voorkeur een wat lichtere standplaats, maar weinig eisen qua temperatuur, meer vraagt de Kalanchoë niet van je. Tevreden zal ze over je waken en ervoor zorgen dat jij je optimaal voelt.

Woonplant van de maand
De Kalanchoë staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van april. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Maandelijks kiest het in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer.
Voor meer informatie zie www.ikenmijnplant.nl.

Over Bloemenbureau Holland
Bloemenbureau Holland is het marketingbureau voor de Nederlandse sierteeltbranche, opgericht voor en door de sierteeltsector. Via promotie laten we de consument zien en ervaren dat bloemen en planten bijzonder zijn en ons leven en dat van anderen verrijken. Daardoor helpt Bloemenbureau Holland de vraag naar bloemen en planten uit Nederland te vergroten, in binnen- en buitenland.