Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Woonplant van de maand september: de Calathea

Woonplant van de maand september: de Calathea

In september staat de Calathea centraal als de Woonplant van de Maand. Je herkent de plant aan zijn opvallende bladeren die via stengels direct uit de aarde omhoogsteken. Deze zijn versierd met patronen en bladtekeningen en ritselen bij beweging.

Op het ritme van de zon
Ze golven, ze zijn geribbeld, rond of juist ovaal en versierd met de mooiste patronen: we hebben het over de bladeren van de Calathea. Deze bladeren zien er niet alleen oogverblindend uit, ze maken ook indruk door te bewegen. Zodra de zon doorbreekt spreiden de bladeren zich namelijk om het licht op te vangen en ‘s-avonds sluiten ze zich weer, met zacht geritsel.

Van het oerwoud naar de woonkamer
Calathea’s komen uit de diepe oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar groeien ze in de schaduwrijke laag onder de dichtbegroeide vegetatie. Ze zijn dus gewend aan vochtige omstandigheden en beperkt daglicht. Dat is de reden dat de Calathea zich naast de woonkamer ook uitstekend thuis voelt in de slaapkamer, badkamer of hal.

Gefilterd licht, vochtige lucht
De Calathea is een makkelijke plant maar heeft een paar verzorgingswensen. Zo is de plant het beste in zijn element bij een temperatuur van 15-23 graden Celsius. Naast weinig of gefilterd zonlicht houdt de Calathea van twee keer per week een scheutje water en wordt hij graag regelmatig besproeid. Zo geniet je extra lang van zijn mooie bladeren.