Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Azalea’s voor binnen en buiten

Azalea’s voor binnen en buiten

Lange tijd werden ze nogal tuttig gevonden, maar ze zijn weer helemaal terug van weggeweest: azalea’s! Om het een beetje ingewikkeld te maken: de azelea behoort tot de familie van de rododendrons en er zijn soorten die geschikt zijn als kamerplant en soorten die in de tuin voor kleur zorgen.

Als kamerplant
De kamerazalea heette vroeger Azalea indica, maar wordt nu Rhododendron simsii genoemd. Het is een rijkbloeiend struikje dat maximaal 45 centimeter hoog en breed wordt. Het krijgt enkele of gevulde bloemen in de kleuren wit, roze, rood en paars, maar er zijn ook tweekleurige cultivars. Kamerazalea’s worden vooral in de winter en het voorjaar aangeboden. Geef ze een lichte plek in huis, maar niet in het volle zonlicht. Zet ze niet boven de verwarming en geef ze kalkarm water, dus gebruik gekookt (en afgekoeld) water of regenwater. Houd de kluit licht vochtig.

In de tuin
Voor in de tuin zijn de Azalea japonica’s of Rhododendron obtusum-soorten geschikt. Sommige bloeien al in februari-maart, andere in april-mei en zo zorgen ze dus al heel vroeg in het jaar voor een fijne kleurinjectie. Hun enkele of dubbele bloemen zijn wit of roodkleurig, van zalmroze tot roodpaars. De winterharde struiken variëren in hoogte van 50-70 tot 70-100 centimeter. Ze houden van zure, vochtige grond en staan graag in halfschaduw. Plant ze in een groot plantgat gevuld met turf en bemest ze elk voorjaar met speciale rododendronmest.