Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Bladluis en meeldauw voorkomen en bestrijden

Bladluis en meeldauw voorkomen en bestrijden

Niets leukers dan tuinieren, maar ons plezier kan wel eens vergald worden door grote en kleine ziekten en plagen. Onze mooie rozen, maar ook veel andere planten in onze tuin kunnen ernstig te lijden hebben onder hordes bladluizen of meeldauw. Gelukkig is het meeste leed met eenvoudige middelen te voorkomen en te bestrijden.

Een eenvoudige stelregel: hoe gezonder de planten, hoe minder snel ze aangetast zullen worden. Houd daarom altijd rekening met de grondsoort en of ze in de zon of (half)schaduw willen staan. Zorg verder voor goede voeding in de vorm van compost en organische mest. Ter geruststelling: bladluizen en andere plantenziekten zijn vaak van voorbijgaande aard. Zo houdt bladluis van jonge plantenscheuten en kan de overlast na de lente vanzelf verdwijnen.

Bladluis
Vaak kunnen luizen met de hand bestreden worden: gewoon handschoenen aan en ze van de tak en bladeren rissen. Een harde waterstraal maakt het karwei af. Ook kunt u huismiddeltjes proberen, bijvoorbeeld met een aftreksel van brandnetel of knoflook. Werkt dit niet, dan zijn ecologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar in ons tuincentrum. Let erop dat u de bladeren vooral ook aan de onderkant goed bespuit. Of zorg dat er voldoende lieveheersbeestjes en vogels uw tuin bezoeken: zij verorberen grote hoeveelheden bladluizen. Installeer bijvoorbeeld eens een speciaal kastje voor lieveheersbeestjes. Een andere oplossing: zet sterk geurende kruiden in de buurt van de belaagde plant.

Meeldauw en sterroetdauw
Meeldauw vormt een witte, poederachtige waas op bladeren en aan de onderkant van de bloemknoppen. Als gevolg van meeldauw ontstaat halverwege de zomer soms ook sterroetdauw: zwarte stippen op de bladeren die groter worden en omringd worden door gele randjes. Uiteindelijk vergeelt het hele blad en valt het af. Omdat deze ziekte zich snel verspreid is het zaak deze preventief te bestrijden. Verwijder de bladeren zo gauw mogelijk en gooi ze niet op de composthoop. En kom naar ons tuincentrum, waar speciale, ecologische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar zijn.