Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Tuinverlichting

Tuinverlichting

Om langer van zwoele zomeravonden te kunnen genieten is het handig goede verlichting in de tuin te hebben. Wie nu nog bezig is met de aanleg van paden of terras, doet er goed aan meteen rekening houden met de juiste plek voor de lampen en eventuele kabels. Er komen steeds meer LED-lampen op de markt die werken op zonne-energie. Die zijn zuinig, milieuvriendelijk en vragen geen technische hoogstandjes voor de aanleg van de benodigde elektriciteit.

Er zijn twee soorten tuinverlichting: functionele en sfeervolle. Onder de eerste categorie vallen lampen bij de voor- en achterdeur, langs paden en bij de zithoek op het terras. Zit u eenmaal goed verlicht aan de (barbecue)tafel, dan is het fijn om niet in het donker te staren, maar naar een mooi uitgelichte boom, vijver of sculptuur te kunnen kijken. Voor elke soort verlichting geldt dat u er niet door verblind wilt worden. Houd dus rekening met de sterkte van de lichtbron en de richting van de lichtstraal. Langs paden en aan de tuinmuur of schutting is licht dat naar beneden valt bijvoorbeeld het meest geschikt. In ons tuincentrum adviseren wij u graag over de juiste lichtbronnen voor uw tuin.

Tips:

  • Maak een eenvoudige schets van de plattegrond van uw tuin. Geef de belangrijkste elementen aan, zoals paden, opstapjes, schuttingen, zithoeken, bloembakken, ornamenten en eventuele waterpartijen. Geef op de plattegrond aan waar functionele verlichting moet komen en welke elementen u graag sfeervol wilt uitlichten.
  • U kunt kiezen uit bovengrondse verlichting, wandverlichting (al dan niet met een sensor) en verzonken spots.
  • Geel licht oogt warm en romantisch. Wit licht heeft een koelere uitstraling.
  • Een overbelichte tuin is niet bepaald sfeervol. Plaats dus niet te veel lampen.
  • Hogere armaturen achter in de tuin geven een speels effect en laten de tuin dieper lijken.
  • Door bomen te belichten met grondspots ontstaat een groots ruimtelijk effect.