Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Bruidssluier en sluieraster

Bruidssluier en sluieraster

Het zijn twee totaal verschillende planten, maar ze zijn beide deze maand gehuld in een prachtig witte sluier. Goed voor een wittebroodsweken-gevoel in oktober, en dus ook een origineel cadeau voor familieleden of vrienden die dit najaar in het huwelijksbootje stappen!

Mooi in de sluier
Bruidssluier (Fallopia) is een sterke, snel groeiende klimplant die een pergola of kale muur snel zal bedekken met een groen bladertapijt en een zee van witte bloempjes die doorbloeien van juli tot november. Hij kan wel drie meter per jaar groeien, zowel in de volle zon als in halfschaduw en in elke grondsoort. Houd er dus rekening mee dat hij behoorlijk wat ruimte nodig heeft en dat de pergola stevig genoeg is om het gewicht van de klimmer te kunnen dragen. Snoei de (dan kaal geworden) takken van de bruidssluier terug in maart en geef meteen wat organische mest.

De sluieraster (Aster cordifolius ‘Silver Spray’) is een geliefde herfstaster, die van september tot en met november rijkelijk bloeit met kleine witte bloempjes. Een prachtige combinatie met en aan de voet van de bruidssluier! Ook vlinders en hommels houden van de bloemen. Net als de bruidssluier houdt de sluieraster van een plek in de volle zon of met lichte schaduw. Hij verdraagt ook enige droogte. Zet de sluieraster bij voorkeur op een beschutte plek of in een grote groep tussen stevige vaste planten, want hij waait snel om. Knip de plant terug in het voorjaar en verjong hem eens in de drie à vier jaar door hem in het voorjaar te delen of te scheuren.