Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Welke planten beschermen tegen de vorst

Welke planten beschermen tegen de vorst

Winterharde planten hoeft u niet te beschermen tegen de vorst omdat ze een soort antivries aanmaken die de sapstroom opgang houdt. Matig winterharde planten hoeven alleen beschermt te worden bij strenge vorst en niet winterharde planten moeten al beschermt worden bij matige vorst. Let op! Als planten in bakken of potten staan moeten ze eerder worden beschermd tegen de kou, ook als ze wel winterhard zijn zoals de buxus.

Niet winterharde planten
Planten die niet winterhard zijn, zoals subtropische en tropische planten moet u beschermen tegen de vorst! Deze planten zijn het van naturen niet gewend om in de kou te moeten overleven. Voorbeelden van niet winterharde planten zijn:

 • Palmbomen;
 • Bananenplanten;
 • Agaven;
 • Eucalyptus;
 • Kleine olijfbomen.

Top 10 matig winterharde planten
Matig winterharde planten overleven een korte matige vorstperiode wel, maar bij een aanhoudende vorstperiode zullen deze planten moeten worden beschermt tegen de vorst. Hier een top 10 van matig winterharde planten:

 1. Salie;
 2. Fuchsia;
 3. Struikkamperfoelie;
 4. Ijzerhard;
 5. Lampenpoetsersgras;
 6. Potugese laurierkers;
 7. Perzik;
 8. Abelia;
 9. Struikveronica;
 10. Blauwe treurceder.

Top 10 winterharde planten
Gelukkig zijn veel planten winterhard en hoeven daarom niet beschermt te worden in de winter. Hier een top 10 van goed winterharde planten:

 1. Buxus;
 2. Taxus;
 3. De viburnum – sneeuwbal;
 4. Hortensia;
 5. Magnolia;
 6. Rodondendron;
 7. Veldesdoorn;
 8. Japanse Esdoorn;
 9. Gipskruid;
 10. Chinees zilvergras.

Voor een compleet overzicht van winterharde, matig winterharde en niet winterharde planten kunt u een plantenindex raadplegen.

Planten beschermen tegen de vorst door ze te isoleren, in te pakken of verhuizen
Er zijn drie goede manieren om planten te beschermen tegen de vorst: planten inpakken, isoleren of planten verhuizen tegen de vorst. Gaat u planten isoleren of inpakken als bescherming tegen de vorst dan is het belangrijk dat de planten droog zijn, dat ze kunnen blijven ademen en dat ze niet te snel weer opwarmen. Grote temperatuurschommelingen zijn niet goed voor matig- en niet winterharde planten.

Een plant goed inpakken tegen de vorst

 • Op de bodem legt u een laag bladeren of stro, zo houdt de plant lekkere warme voeten. Bij planten die gevoelig zijn voor rotten kunt u dit beter niet doen of regelmatig even controleren of de stro of bladeren niet te nat zijn geworden.
 • Sla wat bamboe stokken of in het geval van grote bomen wat stevigere piketten rondom de plant of boom.
 • Wikkel om de palen wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen om de plant goed af te dekken. Plastic of ander niet luchtdoorlatend materiaal is niet aan te raden omdat dit rotten van de plant als gevolg kan hebben.
 • Dek de bovenkant af met plastic, hiermee voorkomt u dat de plant en/of de isolatie te nat wordt.

Een planten extra isoleren tegen de vorst

 • Planten die erg gevoelig zijn voor vorst of op de tocht staan kunnen naast inpakken nog wat extra worden geïsoleerd door er wat droog stro bij te stoppen of een dubbelwandige tent eromheen te bouwen en deze te isoleren. Hoe bouwt u een dubbelwandige tent.
 • Volg dezelfde stappen als hierboven is beschreven voor het inpakken van een plant.
 • Sla vervolgens nog een tweede piket voor de andere met een ruimte van 3 a 4 centimeter ertussen, gebruik eventueel een klein blokje hout tussen de twee piketten als afstandshouder.
 • Wikkel nu ook om de tweede rij piketten wat jutte, vliesdoek of rieten matten heen en vul de tussenruimte op met stro.
 • Dek de bovenkant af met plastic, hiermee voorkomt u dat de plant en/of de isolatie te nat wordt.

Let op! Houd altijd goed in de gaten of de plant gedurende de winter niet te nat wordt en als de temperaturen ruim boven het vriespunt blijven kunt u de isolatie tijdelijk verwijderen zodat de plant goed kan ademen en droog blijft.

Planten naar binnen verhuizen om ze tegen de vorst te beschermen
Tropische of subtropische planten in potten kunnen het best naar binnen worden gehaald, zet ze bijvoorbeeld in een tuin- muur of broeikas, in de schuur, een serre of andere vorstvrije ruimte. Temperaturen van tussen de 5 en 10 graden Celsius zijn prima. Mocht de ruimte waar u ze naartoe verhuist soms toch kouder worden wikkel de plant dan alsnog in met wat  jutte of vliesdoek.

Voor vragen over deze tuintip kunt u altijd terecht bij een van onze medewerkers!