Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Wat te doen met afgevallen bladeren?

Wat te doen met afgevallen bladeren?

Het is een vraag die wij regelmatig krijgen in het tuincentrum, moeten afgevallen bladeren blijven liggen in de tuin of moeten de bladeren worden verwijderd? Hier krijgt u van ons het antwoord!

Waarom vallen er in de herfst de bladeren van de boom?
Bomen laten hun bladeren vallen om uitdroging tegen te gaan. Via de bladeren van een boom wordt veel vocht afgevoerd, in de zomer prima, in de winter niet. In de winter neemt een boom minder water op dan in de zomer en daarom laat hij zijn bladeren vallen in de winter zodat er voldoende water wordt vastgehouden.

Afgevallen bladeren verwijderen of laten liggen?
Of je afgevallen herfstbladeren laat liggen of verwijderd is afhankelijk van de plek waar ze liggen en de hoeveelheid. Over het algemeen zijn bladeren in de border geen enkel probleem, sterker nog het is juist goed om vaste planten te beschermen tegen de vorst. Wordt deze laag echter te dik (+10 cm) dan werkt het schimmel en ziektes in de hand omdat er te weinig lucht wordt doorgelaten.

Op een gazon zijn we bladeren liever kwijt dan rijk. Door een bladeren dek komt er geen zonlicht meer bij het gras waardoor het gras geel kan worden en af kan sterven. In het voorjaar maken deze gele plekken dan ruimte voor onkruid en dat is natuurlijk zonde!

Bladeren in de vijver
Bladeren in de vijver is sowieso niet goed. Bladeren in de vijver zakken naar de bodem en vormen daar een ideale voedingsbodem voor algen, dit wilt u dus voorkomen. Span daarom uiterlijk in oktober een net over uw vijver en haal de bladeren daar regelmatig van af zodat hij niet door gaat hangen.