Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

De tuinplant van de maand februari is de Levensboom

De tuinplant van de maand februari is de Levensboom

In februari zijn de meeste tuinen nog in winterrust en is er nog weinig groen te bekennen. Ze kunnen wel een dosis ‘groene vitaminen’ gebruiken. Bijvoorbeeld met de levensboom (Thuja). Deze kleine conifeer brengt de tuin tot leven en… jij kunt genieten. De levensboom is namelijk altijd groen, vraagt nauwelijks verzorging en heeft een kalmerende werking. Maak kennis met de Tuinplant van de Maand februari: de levensboom.

Kalmerend
De levensboom (Thuja)  komt rond de 16e eeuw vanuit Noord-Amerika naar Europa. De botanische naam is afgeleid van het Griekse woord thuo en betekent ‘offeren’. Thujasoorten werden vroeger dan ook gebruikt bij offerrituelen omdat het hout een aangename geur verspreidt als het wordt verbrand. De volksnaam levensboom dankt hij waarschijnlijk aan de geneeskrachtige werking van de olie die uit de conifeer wordt gewonnen. De indianen en kolonisten gebruikten het bij de behandeling van scheurbuik. De plantaardige olie heeft bovendien een prettig aroma met een kalmerende werking. Er gaan zelfs verhalen dat je het gezelschap van de levensboom moet zoeken als je wat rusteloos en in de war bent.

Compact
De sterke levensboom behoudt jaar in jaar uit haar groene looks. De conifeer groeit compact en is verkrijgbaar in een bol- of kegelvorm of ‘op stam’. Als de grond niet bevroren is, kun je de levensboom ook in februari in de tuin planten. Kleine coniferen zijn in potten ook super voor op je balkon of terras. Geef de levensboom bij voorkeur een plekje in de zon of in de halfschaduw. De tuinplant is prima gezelschap als je in februari buiten van de eerste zonnestralen wilt genieten.

Verzorging
Je komt gegarandeerd tot rust want de conifeer vraagt nauwelijks verzorging. Staat hij in een pot? Geef dan van tijd tot tijd water. Beloon de levensboom ook eens met een beetje voeding.