Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Hanging baskets maken

Hanging baskets maken

Een hanging basket geeft maandenlang plezier, als fleurig welkom bij de voordeur, tegen een kale muur of schutting of bungelend aan de pergola. In ons tuincentrum zijn kant-en-klare hanging baskets verkrijgbaar, net zoals de benodigde materialen en planten, maar kom ook gerust even langs om inspiratie op te doen en advies in te winnen.

De plaats
Het is belangrijk dat de basket genoeg licht krijgt en op een beschutte plek hangt, zodat de wind er geen vat op kan krijgen. Een lichte plek zonder direct zonlicht hoeft geen probleem te zijn, dat scheelt ook weer water geven.

Benodigdheden
Praktisch alles kan als basket dienst doen, zolang er maar voldoende plantgaten in zitten of kunnen worden aangebracht. Verder heeft u hengsels, balkon- of muurhaken, veenmos (Sphagnum) of kokosvellen, potgrond of speciale hanging basketgrond (die droogt minder snel uit) en voedingsstoffen nodig. Geschikte planten zijn onder andere petunia’s, surfina’s, helichrysums, lobelia’s, geraniums en Scaevola’s, maar ook een mand met alleen maar aardbeienplantjes is een leuk idee.

Plant- en verzorgingstips

  • Bekleed de binnenkant van de mand met een laag vochtig veenmos van 3 tot 5 cm (of met kokosvellen waarin u met een mes plantgaten maakt). Voeg dan de grond en lang werkende voedingskorrels toe.
  • Zorg ervoor dat de aarde niet tot de rand van de mand komt, want dan loopt al het (regen)water er zo weer vanaf.
  • Zorg bij het beplanten van de mand ervoor dat de kluit van alle plantjes vochtig is en haal de takjes voorzichtig door het veenmos of de openingen in de kokosvellen.
  • Let erop dat de planten niet uitdrogen en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.