Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Herfststijlloos (Colchium)

Herfststijlloos (Colchium)

Hij is bepaald niet stijlloos, maar elegant en heel bijzonder, deze najaarsbloeier. De herfststijlloos (Colchium autumnale) is een knol die zonder grond en water in september-november kan bloeien, met krokusachtige, lila bloempjes. De naam ‘stijlloos’ betekent dat hij bloeit zonder enig blad – dat komt pas in het voorjaar tevoorschijn, groen en glanzend.

Voor tuin, balkon en huiskamer
Het is een klein wonder dat deze droogbloeier zonder aarde of water kan bloeien. Heel verrassend op een mooie schaal of in een bak op de vensterbank of op de terras- of balkontafel. Geef ze in ieder geval een lichte plek, maar niet in de volle zon. U kunt de herfststijlloos ook in de tuin planten, zowel in de zon als in de schaduw, in het gazon of aan de voet van struiken. Plant ze 15 centimeter van elkaar en zo’n 10 centimeter diep. Wanneer u ze in augustus-september plant, kunnen ze al in oktober gaan bloeien. Ze zullen in de loop der jaren vanzelf verwilderen.

De herfststijlloos heeft overigens veel grappige bijnamen in de volksmond, zoals naakt begijntje, kale juffer en povermadammeke. Er zijn verschillende variëteiten verkrijgbaar, zoals de wit bloeiende ‘Albiflorum’, de dieppurperen ‘Purpureum’ en een paarse met dubbele bloemen, de ‘Plenum’. Let op: deze mooie herfstbloeier is zeer giftig.