Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Zonnekruid en zonnehoed

Zonnekruid en zonnehoed

Terwijl de zon in kracht afneemt, floreren het zonnekruid (Helenium) en de zonnehoed (Rudbeckia). En dan is er ook nog de rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Drie sterke en makkelijke vaste tuinplanten die in de herfst voor vlammende kleuren zorgen. Ze passen helemaal in de huidige trend van prairieplanten, die oorspronkelijk uit Amerika komen.

Drie op een rij

  • Zonnekruid (Helenium) is een forse vaste plant die in het najaar bloeit met margrietachtige bloemen in oranjerode en gele tinten. Hij gedijt in de meeste soorten grond, mits deze niet te droog is.
  • Zonnehoed (Rudbeckia) is een populaire vaste plant, omdat hij sterk is en rijk en lang bloeit. De goudgele bloemen zijn ook prachtig als snijbloem in een vaas. Hij blijft compact en doet het goed in vrijwel iedere grondsoort.
  • De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) heeft bloemen met een oranjebruin hart en roze blaadjes. Hij wil graag een vruchtbare grond die niet te nat is.

Uiteraard – hun naam zegt het al – staan ze alledrie het liefst in de zon. Zonnekruid en (rode) zonnehoed bloeien tot ver in oktober. Ook niet onbelangrijk: ze zijn ook populair bij vlinders en bijen.

Tip
In een echte prairietuin mogen siergrassen niet ontbreken. Combineer de drie zonaanbidders bijvoorbeeld met luchtig vedergras (Stipa) aan de rand van de border. Achter in de border en meer in het midden kunt u kiezen voor meer robuuste siergrassen, zoals diamantgras (Calamagrostis), pijpestrootje (Molinia), vingergras (Panicum) en parelgras (Sporobolus). Ook deze grassen krijgen prachtige herfstkleuren.