Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Pruimentijd!

Pruimentijd!

Het was niemand minder dan de grote dichter en toneelschrijver P.C. Hooft die de uitdrukking ‘Tot in de pruimentijd!’ in de wereld heeft gebracht. Hij woonde op het Muiderslot, waar een prachtige moestuin en een fruitboomgaard bij hoorden, die tot op de dag van vandaag onderhouden worden. Ieder jaar, aan het eind van de zomer, namen hij en zijn geleerde vrienden van de Muiderkring, onder wie Huygens en Vondel, op het Muiderslot van elkaar afscheid met deze groet, wetende dat ze elkaar daar pas de volgende zomer weer zouden zien.

Kies een pruimenboom
De vroegste pruimen kunnen al in juli geplukt worden, maar de meeste rijpen in augustus-september. Pluk de pruimen als ze zacht zijn en laat ze niet te lang hangen, want dan worden ze melig. Vers van de boom zijn ze heerlijk en gezond, maar u kunt ze ook verwerken in jam, gebak en pruimenlikeur.

Een pruimenboom is een relatief kleine fruitboom, die veel vruchten levert en makkelijk in onderhoud is. Plant hem op een zonnige plek en in niet te natte grond. Voor in de tuin zijn de zelfbestuivende rassen het meest geschikt, zoals de ‘Reine Victoria’ en ‘Czar’. De beste tijd om een pruimenboom te planten is tussen half november en maart, mits het niet vriest. Geef in het voorjaar organische mest en snoei de boom nadat u de laatste pruim geplukt heeft. Verwijder dan alle beschadigde delen en takken die elkaar kruisen of steil omhoog groeien, zodat alle takken voldoende zonlicht vangen. Extra bonus van een pruimenboom in de tuin: de prachtige bloesem in het voorjaar!