Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Hortensia ‘Annabelle’

Hortensia ‘Annabelle’

Vrijwel iedereen houdt van hortensia’s, want ze bloeien lang en uitbundig. Een van de mooiste en meest bekende is de hortensia ‘Annabelle’. Met recht, want dit is een sieraad voor iedere tuin.

La bella Annabella
De Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ is een struik die 120 tot 140 centimeter hoog wordt, bijna ronde bladeren heeft en in juli-september puur witte bloemen draagt. De ronde bloemschermen kunnen een diameter van wel 20 centimeter krijgen. Het enige minpuntje dat aan de Annabelle te ontdekken valt, is dat de bloemen topzwaar worden en – zeker bij een flinke regenbui – naar beneden zakken. Maar dat is makkelijk te verhelpen: door de plant tijdig te ondersteunen en door ʼm goed te snoeien. Of door een hele haag of groep van Annabelles te planten, zodat ze elkaar ondersteunen.

Standplaats en verzorging
De meeste hortensia’s houden van zure, humusrijke grond die aan de vochtige kant is. Halfschaduw is ideaal, want in de volle zon verdampt veel vocht door de relatief grote bladeren en moet u extra water geven. U snoeit de struik in het voorjaar, eind maart-begin april. De hortensia zal steviger stengels, maar iets kleinere bloemen vormen, wanneer u elk voorjaar een derde van de volwassen plant (een jonge plant hoeft nog niet gesnoeid) tot zo’n dertig centimeter boven de grond terugsnoeit. Een andere truc, met hetzelfde resultaat, is om de bloemknoppen er medio mei uit te knippen. De Annabelle bloeit nog wel hetzelfde jaar, maar met iets kleinere bloemen op steviger stelen.

Sterk en roze
Sinds een aantal jaar zijn er twee nieuwe variëteiten op de markt: de Strong Annabelle en de Pink Annabelle. Die laatste krijgt hardroze bloemen. De Strong Annabelle vormt steviger stengels die minder snel doorbuigen.

Mooie combinaties
Met wintergroene Pachysandra terminalis, maagdenpalm of klimop aan de voet, naast buxus en hosta’s en met monnikskap, duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) en herfstanemonen.