Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Kuipplanten overwinteren

Kuipplanten overwinteren

Doorgaans halen we onze vorstgevoelige kuipplanten in oktober-november naar binnen. Het lijkt er echter op dat dit net zo’n zachte winter wordt als vorig jaar, maar in januari en februari kan het natuurlijk nog altijd flink gaan vriezen. Hoe kunnen we onze kuipplanten nu het best de winter door helpen?

Tropische en subtropische planten
Traditioneel is een kuipplant een plant die vroeger ’s winters bij landgoederen en kastelen in een oranjerie werd gestald. Vaak waren het – zeker voor die tijd – exotische boompjes, zoals sinaasappelboompjes; vandaar ook de naam ‘oranjerie’. Tegenwoordig beschouwen we eigenlijk alle (sub)tropische planten als kuipplant, waaronder de oleander, engelentrompet (Brugmansia), Abutilon, Afrikaanse lelie (Agapanthus) en de bougainville. We zetten deze prachtige zomerbloeiers in een grote pot of kuip, zodat we ze in de winter relatief makkelijk op een vorstvrije, beschutte plek kunnen zetten. Als basisregel geldt: haal kuipplanten zo laat mogelijk naar binnen en zet ze zo vroeg mogelijk weer buiten, maar vermijd grote temperatuursschommelingen. De meeste kuipplanten kunnen wel een paar graden vorst hebben, zeker wanneer u ze in de tuin bij elkaar tegen de muur van het huis of onder een afdak plaatst, maar wanneer het kwik overdag richting de min vijf graden Celsius daalt, is het tijd in actie te komen.

Alternatieve oranjerieën
Omdat bijna niemand een oranjerie heeft, stallen de meeste mensen hun exotische kuipplanten in de kas, garage, schuur of in een onverwarmde (zolder)kamer. Een overwinteringsplek met een temperatuur tussen de 0 en 12 graden Celsius is voor de meeste planten het best. Bladverliezende soorten hebben praktisch geen water en ook nauwelijks licht nodig. Geef alle kuipplanten, omdat ze min of meer in winterslaap zijn, in ieder geval maar heel weinig water en zeker geen mest of andere voeding. En: hoe warmer de locatie, hoe meer licht en ook (iets) meer water de planten nodig hebben.

Meer kuipplantentips:

  • Vraag of u uw kwetsbare kuipplanten bij ons kunt laten overwinteren.
  • Zorg ervoor dat de potten schoon zijn en verwijder zieke en aangetaste bladeren en
  • takken voordat u ze op hun overwinteringsplek zet.
  • Bind er touw omheen of snoei ze eerst in, zodat ze minder plek innemen.
  • Lucht de overwinteringsruimte regelmatig en zet ook een deur of raam regelmatig
  • open als er weinig licht binnenvalt.