Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Vuurwerk in de tuin

Vuurwerk in de tuin

Met de jaarwisseling barst het vuurwerk weer los. De zomer lijkt nog ver weg, maar… tuinieren is vooruitzien. Beleef nu al de nodige voorpret door eens te kijken of er in uw tuin plek is voor een spectaculaire zomerbloeier: de vuurpijl (Kniphofia). De uit Afrika afkomstige lelie-achtige steelt de show in elke border.

Vlammende borders
De spitse, kaarsrechte bloeiwijze in vlammende tinten maakt duidelijk waarom Kniphofia in het Nederlands vuurpijl wordt genoemd. De Kniphofia is er echter niet alleen met fel oranje of rode bloemen, maar ook met witte, gele en groenige toortsen. Ook bestaan er tweekleurige rassen die vrijwel allemaal geel en rood bloeien. En er worden nog altijd nieuwe variëteiten gekweekt. Vuurpijlen bloeien in de (na)zomer en worden ook veel als snijbloem in boeketten gebruikt. In hoogte variëren ze van 80 tot 120 centimeter. In de tuin zijn de stevige pollen met grasachtig blad redelijk winterhard, mits ze niet te vochtig staan. Ze laten zich mooi combineren met siergrassen, planten met groot blad (zoals Rodgersia) en met grijze bladplanten en struikjes. De oranjerode vuurpijlen zijn prachtig in vlammende borders met geel, oranje en bruinrood bloeiende planten.

Verzorgingstips

  • Planten kan van april tot augustus. Zorg ervoor dat de vlezige, dikke wortels diep onder in het plantgat komen.
  • Geef ze een zonnige plaats in goed doorlatende grond met voldoende organische voeding.
  • Laat de grond  ̓s zomers niet uitdrogen en zorg voor voldoende voeding door in april en begin juli organische meststoffen aan de grond toe te voegen.
  • Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemstelen, zodat er weer nieuwe bloemen gevormd worden.
  • Laat het grootste deel van het afgestorven blad in de winter op z’n plek, voor een natuurlijke vorstbescherming. Bescherm de plant eventueel ook nog met een mulchlaag.