Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Paasdecoraties maken

Paasdecoraties maken

Pasen vieren we dit jaar op zondag 16 en maandag 17 april. Daar horen natuurlijk eitjes bij, kakelvers van de kip of van overheerlijke chocolade, maar ook frisse lentekleuren en -geuren. Feestelijke versiertips voor binnen en buiten, leuk om samen met de kinderen mee aan de slag te gaan.

Bloeiende voorjaarsbollen

Vul potten en manden met bloeiende voorjaarsbollen, die nu volop verkrijgbaar zijn in ons tuincentrum in Rijssen. Kies voor een extra feestelijk effect geurende exemplaren, zoals hyacinten of zacht geurende narcissen en blauwe druifjes. Zet de potten en manden binnen en buiten op tafel. Binnen kun je ook vazen vullen met narcissen, tulpen, anemonen en ranonkels. Om het nog feestelijker te maken kun je de kinderen de potten met voorjaarsbloeiers laten beschilderen of om de manden met voorjaarsbloeiers linten laten strikken.

Eitjes, kippen en haasjes in het groen

Neem een mand of grote schaal en leg er een laag mos in of op, al dan niet gecombineerd met stro en veertjes. Versier deze met echte (kwartel)eitjes of chocolade-eitjes en met mini-kippetjes en -haasjes die je van allerlei materialen kunt kopen of zelf kunt maken.

Fleurige paastakken

Die mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Je kunt nu allerlei soorten kronkel- en katjestakken, maar bijvoorbeeld ook magnolia- en bloesemtakken kopen of uit eigen tuin knippen. Zet ze in een hoge, stevige vaas en versier de takken met eitjes, haasjes, kippetjes, linten en strikjes.

Eieren verven

Dit is natuurlijk de favoriete bezigheid voor jong en oud. Je kunt hardgekookte of uitgeblazen eieren met een kant-en-klare set eierverf met de hand beschilderen, of verse eieren met tabletten in kokend water van een kleurtje voorzien. Daarna kun je ze nog beplakken met stickers of er een lint omheen strikken. De eieren die je met een verftablet in kokend water verft kun je eerst nog met een waskrijtje bewerken: schrijf er de namen van de gezinsleden en de gasten op of teken er iets leuks op, bijvoorbeeld een hartje of een bloemetje. Het pigment van de oplosbare verftablet pakt niet op het waskrijt, zodat de naam of tekening vanzelf zichtbaar wordt en blijft.

Of probeer eens een natuurlijke verfmethode, met natuurlijke ingredi├źnten. Leg de eieren net onder water in een kookpan. Voeg een scheutje azijn aan het water toe. Hoe meer eieren, hoe meer je van de natuurlijke kleurstoffen nodig hebt:

  • blauwe bessen en rodekoolbladeren zorgen voor blauwe eieren
  • spinaziebladeren voor groene eieren
  • bieten, veenbessen en frambozen voor rode eieren
  • citroenschillen, wortel en gemalen komijn of kurkuma voor gele eieren.

Breng het water aan de kook, zet het vuur dan op een laag pitje en laat de eieren 15 minuten pruttelen. Zeef de eieren eruit en laat ze drogen. Voor een intensere kleur kun je het water afgieten en de eieren, bedekt door de natuurlijke kleurgevers, nog een nacht in de koelkast laten staan.