Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Sarcococca; onbekende schoonheid

Sarcococca; onbekende schoonheid

De Sarcococca is een relatief onbekend struikje. Geheel ten onrechte, want deze ‘zoete buxus’ of ‘vleesbes’ is winterhard, wintergroen, makkelijk in het onderhoud, gedijt in schaduw en halfschaduw, en… bloeit in februari-maart met heerlijk geurende witte bloemetjes.

Een aanwinst voor iedere tuin
De struik is familie van de buxus en een aanwinst voor iedere tuin. Er zijn verschillende soorten, zoals de Sarcococca hookeriana var. humilis, die laag (circa 50 cm) en compact blijft. De andere soorten worden maximaal 100 cm hoog. De struiken bloeien in februari-maart (en soms al eerder) met heerlijk geurende witte bloempjes – waar ook bijen dol op zijn –

die daarna veranderen in glimmende zwarte bessen. De naam van de Sarcococca is afgeleid van de Oudgriekse woorden ‘sarx’ (vlees) en ‘kokkos’ (pit) en verwijst naar de vruchten. De ellipsvormige bladeren blijven in de schaduw en halfschaduw mooi donkergroen. De plant is sterk en makkelijk in het onderhoud. U kunt hem na de bloei eventueel een beetje in vorm snoeien. Zolang het niet vriest kunt u de struik nog dit jaar planten.

Tip: De kleine bloemetjes vallen niet echt op, maar verspreiden een heerlijk aroma. In Frankrijk noemen ze de Sarcococca dan ook ‘buis parfumé’ (geurbuxus). Knip een paar takjes van de bloeiende Sarcococca af en zet die binnen in een vaas, dan geurt de hele woonkamer ernaar.