Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Wintermooi met winterbloemen

Wintermooi met winterbloemen

Wanneer mist u iets het meeste – als het er niet is en u er wel naar verlangt. Zoals nu naar een bloeiende tuin of wegbermen vol fluitenkruid, een overdadig paars, zondoorstoofd heidelandschap of één enkele, verrukkelijk geurende, versgeplukte roos. Dat is er ’s winters allemaal niet. De natuur houdt haar adem in, maar toch strooit ze nog met kleine juwelen. Om intens van te genieten: winterbloeiende vasteplanten zoals kerstrozen, viooltjes en winterakonieten. Maar er zijn ook meer winterbloeiende heesters dan de meeste mensen weten. Heesters die zich niets aantrekken van de kou en soms subtiel, maar vaak zelfs uitbundig hun bloemen openen. Daarop willen we hier graag de aandacht vestigen. Winterbloeiers zijn een rijk bezit!

Winterbloeiers, een paar kleurrijke suggesties
Hazelaars (Corylus) kent iedereen. Het zijn bomen of hoge struiken. Ook de kronkelhazelaar met zijn bizarre takken hoort erbij. De verschillende soorten en rassen bloeien met gele katjes die als kattenstaartjes bengelen in de wind en wolken stuifmeel afgeven. Voor iedere, normale, iets vochtige tuingrond.
Winterheide (diverse soorten Erica) is er in tientallen cultivars met rode, roze, witte, paarse en lila bloemkleuren. Bovendien wintergroen, zelfs geel blijvend loof komt voor.
De vroeg bloeiende Fuji-kers (Prunus incisa ‘Februari Pink’) bloeit met grote, roze bloemen en straks loopt zijn blad uit in een lichtoranje tint. Prachtig, zowel nu als straks. Een Japanse kers die Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ heet, kan de hele winter bloeien met halfgevulde, roze naar wit verblekende bloempjes.

Zo doen ze het en staan ze mooi
Veel winterbloeiers trekken het vocht uit hun bloemen terug zodra het gaat vriezen – dan stopt de bloei even – maar zodra de temperatuur weer hoger wordt, gaat dat vocht retour en bloeien ze weer vrolijk verder. Plant winterbloeiers op plekken waar u ze goed kunt zien (ook vanuit huis) en waar u ze in het langslopen kunt ruiken.