Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Woonplant van de maand maart: Campanula

Woonplant van de maand maart: Campanula

Groene Repelsteeltje lokt lentelicht en verjaagt somberheid

Sombere gedachten? Behoefte aan een positieve impuls? Of ‘gewoon’ last van een winterdip? Als een moderne Repelsteeltje leidt de Campanula na de donkere winter het lentelicht je woning binnen. Met haar stralende uiterlijk, en speciaal de frisse, vrolijke bloemen die ze maar al te graag toont, lokt ze de eerste echte sporen van het seizoen van licht en groei je woning binnen. Het maakt de Campanula de ideale Woonplant van de (lente)maand maart.

De verklaring van haar naam is te herleiden naar de vorm van haar bloemen: Campanula is Latijns voor ‘klokje’. Oorspronkelijk stamt ze uit Noord-Italië, waar ze op bepaalde plaatsen (meestal op het zuiden, want daar schijnt de meeste zon!) een natuurlijk hangend tapijt vormt over rotsformaties. Als Repelsteeltje, die haar prachtige lange haar uit de toren liet hangen waarin ze door een boze heks was opgesloten, groeien daar de frisgroene stengels met prachtige klokvormige bloemen rijkelijk in de natuur. In het door de gebroeders Grimm geschreven sprookje lokte Repelsteeltje met haar gezang een aantrekkelijke prins, die via haar lange haar de toren binnenklom. De Campanula wil met haar fraaie bloemen de lente, of tenminste het lentegevoel, jouw woning binnenlokken.

Snelle groeier
Dat kost haar amper moeite, want de Campanula is een snelle groeier. Plaats haar in een fraaie pot in huis en met de juiste verzorging groeit ze in no time uit tot een indrukwekkende hangplant. Die verzorging bestaat uit niet meer dan potgrond die altijd vochtig is, eens per twee weken wat plantenvoeding en het broodnodige licht. Geef haar een plek in huis in het volle licht (pas op: geen direct zonlicht achter glas!), of later in het jaar wanneer de temperatuur aangenaam genoeg is buiten op balkon of terras in de volle zon of half in de schaduw. Ze zal je wekenlang belonen met haar karakteristieke klokvormige, lila of witgekleurde bloemen .

Licht en vrolijkheid
Met de juiste verzorging kun je zelfs genieten van meerdere bloeiperiodes, die in elkaar kunnen overlopen. Om dat te bereiken wel steeds even de uitgebloeide bloemen verwijderen, en de Campanula eventueel na de bloei binnenshuis even verplaatsen naar terras of balkon. Grote kans dat licht en vrolijkheid je geest zullen verrijken. En zeg nou zelf: daar kun je toch nooit genoeg van hebben?