Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Zilveren sterren binnen en buiten

Zilveren sterren binnen en buiten

Naast goud is zilver dé kleur van Kerstmis, voor een feestelijke sfeer binnen en buitenshuis. Klassiek mooi in combinatie met wit, groen en rood. En dan hebben we het niet over kerstballen en slingers, maar over zilverkleurige planten. Ze lichten de donkere dagen op en glanzen bij elk straaltje (kaars)licht.

  • Eucalyptustakken geuren heerlijk en staan mooi in een vaas met bloeiende amaryllissen. U kunt er ook een krans van maken. De winterharde Eucalyptus gunnii ‘Azura’ zet u buiten in een grote pot of kuip. De struik behoudt zijn grijze blad in de winter en u kunt de takken ervan verwerken in een krans of boeket.
  • Vetplanten als de Echeveria zijn mateloos populair. Er zijn veel verschillende soorten, met grote of kleinere stervormige rozetten, die roze, paars of donkerrood kunnen kleuren. Er is zelfs een ‘glow in the dark’-variant, die in het donker oplicht. Zet een aantal verschillende soorten in mooie potten bij elkaar op een dienblad, op een lichte plek. Geef hooguit één keer in de week water.
  • Ook varens beleven een comeback. Een heel bijzondere en decoratieve is de zinkvaren of blauwvaren (Phlebodium). Deze heeft sierlijke, golvende bladeren en wil graag een lichte plek. Geef één keer in de week water en benevel het blad af en toe met de plantenspuit.
  • Het zilverstruikje Calocephalus lijkt bijna niet echt, maar van een soort zilverdraad gemaakt. Het is winterhard, wordt hooguit 40 centimeter hoog en kan prima in potten en bakken op balkon of terras. Het laat zich ook goed verwerken in kerststukjes, bijvoorbeeld in combinatie met bergthee (Gaultheria).
  • Blauw schapengras (Festuca glauca) is met z’n frisse, zilverkleurige, smalle sprieten een vrolijke verschijning in de winter. Het siergras is goed winterhard, mits hij niet te vochtig staat, of dat nu in de border of in een pot is.

Sterrentip
Deze planten ogen nóg feestelijker wanneer u ze in zilverkleurige of witte vazen, bakken en potten plaatst. U kunt gewone vazen en potten ook extra versieren met gestrikte linten, door ze te beschilderen of door er aluminium sterren op te plakken.