Het gazon is in veel gevallen het hart van de tuin. Daarom is het zo belangrijk om vooraf de vraag te stellen: wat gaan we ermee doen?
Wordt het een speelterrein voor de kinderen, kies dan voor een sterk grasmengsel. Wordt het een echt siergazon, realiseer u dan dat het onderhoud veel tijd en aandacht kost. Deze tips helpen u op weg bij de keuze en aanleg van uw ideale grasmat.
Voorbereiding
Zorg voor een goed omgewerkte bodem. Spit 2 à 3 spaden diep, in de wetenschap dat het maar één keer hoeft te gebeuren. Het beste is de omgespitte grond een paar weken te laten liggen om in te klinken.
Nadat u het opgekomen onkruid grondig heeft verwijderd, werkt u een mengsel van turf en mest of compost door de bovenste bodemlaag. Ten slotte egaliseert u eventuele oneffenheden en rolt u de grond goed aan met een tuinwals.
Zaaien of zoden?
Deze keus is vooral afhankelijk van de oppervlakte van uw gazon en het geld dat u wilt besteden.
Graszoden zijn aanzienlijk duurder, maar minder kwetsbaar. En u kunt natuurlijk sneller van uw gazon genieten.
Als u besluit te zaaien, zult u zo’n zes weken moeten wachten voordat u op uw gazon kunt lopen.
Eén kilo graszaad is voldoende voor ca. 50 m2.
Uitzaaien, losjes inharken en attent blijven op twee dingen: zorg dat de grond voldoende vochtig blijft en houd vogels uit de buurt. In uw tuincentrum vindt u hiervoor speciale afdeknetten.
Spelen met vorm
Een rechthoekig gazon is praktisch, maar wordt gauw saai. Doorbreek de vorm door er een ander tuinelement, zoals een bloemperk of een terras in door te laten lopen. Of laat u inspireren door ronde lijnen. Borders die golvend naar voren komen en terugwijken zorgen voor spanning en perspectief. Terrasjes zorgen voor afwisselende effecten. Om te zorgen dat de vorm door de jaren heen behouden blijft, werkt u uw nieuwe gazon af met een maairand van tegels of ingegraven bakstenen.
Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de keuze en de aanleg van uw gazon wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.