Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

De moestuin in mei

De moestuin in mei

Mei is een geweldige maand, want alles groeit als een dolle. Vanaf 15 mei, als de IJsheiligen voorbij zijn en de kans op nachtvorst zo goed als geweken is, kunt u met een gerust hart van alles zaaien en planten. Tien tips om volop te kunnen genieten van een rijke, gezonde en smakelijke oogst.

  • Vorstgevoelige gewassen die u binnenshuis heeft voorgezaaid, zoals aubergines, paprika’s en tomaten, kunnen naar buiten nadat u ze heeft laten ‘afharden’: zet ze elke dag een paar uur langer in de tuin, op het terras of op het balkon.
  • Sommige gewassen kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Zet bamboestokken of rijshout bij tuinbonen, erwten en tomatenplanten.
  • Zaaien in volle grond: bietjes, bonen, broccoli, late erwten, wortelen, sla, radijzen, rucola, knollen, ui, prei, spinazie en – na IJsheiligen – courgettes, komkommers, meloenen en maïs. Vergeet niet een label met de naam van het gewas erbij te zetten.
  • Oogsten: rabarber, radijs, rapen, koolrabi, kervel, kropsla, spinazie, ui en prei.
  • Bescherm wortelen, pastinaken en koolsoorten tegen wortelvlieg, koolvlieg, witte vlieg en aardvlo met vliesdoek of insectengaas. Aardvlo houdt u ook weg bij de kolen door er een rand mosterdzaad rond te strooien. Misleid de wortelvlieg door uien of preien bij de wortels te planten of zaaien. Ook sterk geurende kruiden als basilicum, citroenkruid en dille houden schadelijke insecten op afstand.
  • Plant keukenkruiden die binnen in pot hebben overwinterd buiten uit. Geef ze nieuwe aarde en eventueel een grotere pot als u ze niet in de volle grond plant. Het is ook een goede tijd om een kruidentuintje aan te leggen. En zaai eens wat venkel of dille tussen de vaste planten in de border. Met hun tere blad en mooie schermbloemen zijn het uitstekende ‘weefplanten’, die een natuurlijke overgang vormen tussen hoge en lage vaste planten.
  • Ook onkruid schiet in mei overal uit de grond. Schoffelen tijdens droog weer maakt veel handmatig wiedwerk overbodig.
  • Breng een mulchlaag aan rond frambozen- en bessenstruiken om de grond koel en vochtig te houden. Dun de takken van een kruisbesstruik uit zodat de bessen groter kunnen uitgroeien.
  • Er zijn tal van kleine fruitbomen die in een grote pot of in een kleine tuin passen. Door ze in de winter te snoeien houdt u hun formaat makkelijk ‘binnen de perken’.
  • Mei is een goede maand om een druif te planten. Een aanwinst tegen een kale muur, schutting of pergola op het zuiden!

Meer moestuintips? Bezoek ons tuincentrum in Rijssen.