Nieuws van Tuincentrum Veeneslagen

Groenten en kruiden overplanten

Groenten en kruiden overplanten

Moestuinieren is hot en eetbare gewassen passen natuurlijk helemaal bij ‘de levende tuin’ die aantrekkelijk en nuttig is voor mens en dier en die deze maand gepromoot wordt door verschillende groeninstanties. Of u al dan niet gestart bent met het zaaien van kruiden en groenten dankzij de actie van Albert Heijn, mei is dé tijd om de opkomende lekkernijen vanuit hun zaaipot of -tray over te planten naar een grote pot of bak. Ideaal voor stadsbewoners die alleen een dakterras of balkon tot hun beschikking hebben!

Wanneer overplanten?

Als stelregel geldt dat de meeste jonge plantjes kunnen worden overgeplant wanneer je ze (voorzichtig!) kunt vastpakken of wanneer ze circa 5 centimeter hoog zijn. Bij aubergine, bosui, prei, paprika en tomaten wacht u het best tot ze minstens 8 centimeter hoog zijn. Koolsoorten plant u pas over wanneer ze 5 bladeren hebben.

Hoe overplanten?

Vaak komen er veel zaadjes heel dicht bij elkaar op. Probeer de kleinste er met een pincet voorzichtig tussenuit te trekken, zodat de andere groter kunnen groeien. Wanneer ze groot genoeg zijn om te verplanten geeft u ze vlak voor het overplanten en direct daarna wat water om het risico op het beschadigen van de worteltjes te verkleinen. Raak bij het overplanten de stengeltjes zo licht mogelijk aan en pak ze bij voorkeur voorzichtig aan de grootste blaadjes vast.

Extra tips

  • Vrijwel alle groenten en kruiden houden van een zonnige plek.
  • Gebruik goede, bemeste grond of een speciale moestuinmix.
  • Vergeet niet een label bij de verschillende soorten te zetten.
  • Let op dat de jonge planten niet uitdrogen, maar geef ze niet te veel water.
  • Niet alle soorten kunnen of hoeven te worden verpot. Zaai bijvoorbeeld tuinkers, spinazie, radijs en wortel op een plek waar ze kunnen blijven staan.
  • Zaailingen in biologisch afbreekbare kweekpotjes (zoals die van Albert Heijn) kunnen met het verscheurde of opgedeelde potje in een grotere pot of bak gezet worden.
  • Komt er onverhoopt toch nog nachtvorst? Dek de zaailingen dan af en met een plastic of glazen deksel of glazen potjes.
  • Houd slakken op afstand met kopertape, koperringen of een flinke laag vaseline op en onder de rand van de pot of bak.

Kijk op internet of vraag in ons tuincentrum in Rijssen hoe diep en op welke afstand van elkaar de groenten en kruiden geplant moeten worden.